Jedlá pre batoľatá

NETKY.SK • 14 Február 2016, 17:00 • 2 min
Jedlá pre batoľatá

BRATISLAVA - Aj keď dieťa od roku ochutnáva už stravu dospelých, neznamená to, že môže jesť všetko, čo oni. Rodičia by mali dbať na pestrú stravu svojich detí. Zelenina a ovocie by mali byť súčasťou prakticky každého jedla.

slovakia

left justify in out

Jedlá pre batoľatá by mali byť ľahko stráviteľné, nekorenené, len ľahko solené, nenáročné na hryzenie. Je síce dobré, keď dieťa precvičuje žuvanie, ale tuhšie sústa jednoducho rozhrýzť ešte nedokáže a keď ich prehĺta nerozhryznuté, zhoršuje to črevnú činnosť. Potom môžeme zaznamenať zmenenú stolicu s hlienom a nestrávenými kúskami potravy.

 

Zavádzanie nových druhov potravín môže byť v každom veku spojené s rizikom alergickej reakcie, preto je dobré rovnako ako u dojčaťa zavádzať nové druhy ovocia, zeleniny a iné potraviny postupne s odstupom 2 - 3 dní, aby sme rozpoznali prípadnú neznášanlivosť niektorej z nich.

 

Dieťa by malo jesť 4x -5x denne. Na jedlo by jedlo malo mať dostatok času. Malo by jesť v pokoji, nebehať s jedlom po miestnosti.

 

Nezabúdajte ani na pitný režim, nejlepším nápojom je dojčenská voda, stolová voda, detské čaje, riedené ovocné džúsy (minimálne 1 : 1, lepšie 1 diel ovocia a 2 diely vody). Občas možno podať minerálnu vodu (pozor na vysoké množstvo sodíka a horčíka).

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies