Jediný preživší páchateľ útokov v Paríži Salah Abdeslam stále odmieta vypovedať

NETKY.SK • 29 November 2016, 12:15 • 2 min
Jediný preživší páchateľ útokov v Paríži Salah Abdeslam stále odmieta vypovedať

PARÍŽ - Spolupáchateľ série vlaňajších teroristických útokov v Paríži Salah Abdeslam naďalej odmieta vypovedať pred vyšetrovateľmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa parížskej prokuratúry Agnes Thibaultová-Lecuivrová podľa agentúry AP informovala, že Abdeslama dnes predviedli na výsluch, ale na otázky vyšetrujúceho sudcu opäť odmietol odpovedať.

 

Podľa AP Abdeslam nepožiadal ani o nových advokátov, ktorí by ho zastupovali. Advokáti Frank Berton z Francúzska a Sven Mary z Belgicka, ktorí sa Abdeslama po zadržaní ujali, sa jeho zastupovania vzdali práve kvôli mlčaniu svojho mandanta.

 

Abdeslama zadržali 18. marca v bruselskej štvrti Molenbeek počas operácie policajných jednotiek osobitného určenia. Po jeho vydaní z Belgicka do Francúzska z 27. apríla ho zadržiavajú na samotke vo väznici v mestečku Fleury-Mérogis.

 

Abdeslam v lete požiadal o zmenu režimu svojho zadržiavania vo vyšetrovacej väzbe, ale príslušné justičné orgány to zamietli. Je jediným žijúcim z hlavných podozrivých z účasti na sérii teroristických útokov, ktoré sa v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis odohrali večer 13. novembra 2015. Ich obeťami sa stalo 130 ľudí a ďalších vyše 350 ľudí utrpelo zranenia.

 

Abdeslam spočiatku súhlasil s tým, že objasní svoju radikalizáciu i svoju rolu v útokoch z 13. novembra 2015, ale na protest proti svojmu väzneniu na samotke a 24-hodinovej kontrole sa rozhodol nevypovedať. Vyšetrovatelia pritom očakávajú, že práve jeho svedectvo by mohlo vniesť svetlo do sprisahania a prípravy útokov v Paríži a v Saint-Denis.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies