Občania môžu pre vážne dôvody požiadať o prenosnú volebnú schránku

NETKY.SK • 27 Február 2020, 15:43 • 2 min
Občania môžu pre vážne dôvody požiadať o prenosnú volebnú schránku

BRATISLAVA - Občania, ktorí pre závažné, najmä zdravotné dôvody nemôžu prísť voliť do volebnej miestnosti, môžu požiadať, aby im priniesli prenosnú volebnú schránku.

slovakia

left justify in out

Urobiť tak môžu aj občania v zdravotníckych a iných zariadeniach, ak sú však umiestnení mimo svojho volebného okrsku, potrebujú hlasovací preukaz. O ten môžu požiadať obec, v ktorej majú trvalý pobyt, ešte v piatok 28. februára osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. Vyplýva to zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

 

Do piatka

O prenosnú schránku môže volič požiadať obec sám či prostredníctvom inej osoby do piatka, alebo okrskovú komisiu v deň konania volieb.

 

"Urobiť tak môže len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená," priblížili z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

 

Okrsková komisia v takomto prípade vyšle k voličovi dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami, obálkou a so zoznamom voličov, ktorí požiadali o hlasovanie mimo volebnej miestnosti.

 

"Keďže sa nachádza vo svojom volebnom okrsku, nemusí mať hlasovací preukaz," dodal rezort vnútra.

 

Ak však bude volič v deň volieb hospitalizovaný alebo umiestnený v zariadení či opatrovníctve mimo svojho volebného okrsku, musí vopred požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu.

 

"V deň volieb oznámi túto skutočnosť okrskovej volebnej komisii, v ktorej obvode sa nachádza a členovia komisie prídu s prenosnou volebnou urnou za ním," doplnilo MV.

 

img

 

Aj zdravotne postihnutí

Vyslaní členovia komisie musia podľa zákona zabezpečiť zachovanie tajnosti hlasovania. Občana, ktorý takto hlasoval, podpísal prevzatie hlasovacieho lístka a obálky, zapíšu do zoznamu.

 

"Ak tak volič nemôže urobiť alebo ak prevzatie hlasovacieho lístka a obálky odmietne podpísať, člen okrskovej volebnej komisie poznamená túto skutočnosť v zozname. Vyslaní členovia okrskovej volebnej komisie vykonajú pri podpise voliča opatrenia na ochranu osobných údajov ostatných voličov zapísaných v zozname," vysvetľuje zákon.

 

Volebný zákon myslí aj na ľudí, ktorí nemôžu upraviť hlasovací lístok sami pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nevedia čítať alebo písať. Umožňuje im, aby to za nich urobila iná osoba, ale nesmie to byť člen okrskovej volebnej komisie.

 

"Obidve osoby pred vstupom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov člen okrskovej volebnej komisie poučí o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb," dopĺňa ministerstvo vnútra.

 

Parlamentné voľby budú na Slovensku 29. februára. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona