Jeden z otcov EÚ Altiero Spinelli sa narodil pred 105 rokmi

NETKY.SK • 30 August 2012, 11:30 • 2 min
Jeden z otcov EÚ Altiero Spinelli sa narodil pred 105 rokmi

Jeden z otcov EÚ Altiero Spinelli sa narodil pred 105 rokmi - Zaujímavosti Taliansky politik, jeden z otcov Európskej únie (EÚ), Altiero Spinelli sa narodil pred 105 rokmi 31. augusta.

slovakia

left justify in out

imgTaliansky politik, jeden z otcov Európskej únie (EÚ), Altiero Spinelli sa narodil pred 105 rokmi 31. augusta.
      V roku 1941 predpovedal, že ak protifašistická aliancia v druhej svetovej vojne zvíťazí, víťazstvo bude zbytočné, ak opäť vznikne starý systém národných štátov a ich nestálych aliancií.
      Riešením malo byť založenie federálnej Európy. Po vojne bol zakladateľom európskeho federalistického hnutia, členom Európskej komisie a poslancom Európskeho parlamentu (EP). Klub, ktorý v rámci EP založil a viedol, v roku 1984 predložil Návrh zmluvy vytvárajúcej Európsku úniu. Z nej vzišiel Jednotný európsky akt a Maastrichtská zmluva.
      Altiero Spinelli sa narodil 31. augusta 1907 v Ríme. Ako sedemnásťročný vstúpil Spinelli do komunistickej strany. Taliansky fašistický režim ho väznil v období rokov 1927 až 1943. Vo väzení Spinelli zápalisto študoval a stal sa vášnivým obhajcom nadnárodnej integrácie. V roku 1943 založil v Taliansku Movimento Federalista Europeo (Federalistické európske hnutie). Jeho zásluhou vznikla aj akademická pôda európskej integrácie - Ústav pre medzinárodné záležitosti v Ríme.
      Členom Európskej komisie (EK) bol v rokoch 1970 až 1976, riadil oblasť priemyselnej politiky a výskumu. Tri roky bol členom talianskeho parlamentu za komunistickú stranu, do Európskeho parlamentu (EP) ho zvolili v roku 1979.
      Politik Altiero Spinelli zomrel 23. mája 1986 v rodnom Ríme. Dožil sa 78 rokov. Je po ňom pomenovaná hlavná budova Európskeho parlamentu v belgickom Bruseli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies