Jean-Jacques Annaud v Prahe predstavil novinku Talizman vlkov

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 09:06 • 2 min
Jean-Jacques Annaud v Prahe predstavil novinku Talizman vlkov

PRAHA - Francúzsky režisér, scenárista a producent Jean-Jacques Annaud uviedol na 22. ročníku medzinárodného filmového festivalu Febiofest v Prahe svoju najnovšiu snímku Talizman vlkov (2015).

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom otvorení podujatia si zároveň prevzal cenu Kristián za prínos svetovej kinematografii. Okrem neho toto ocenenie dostali aj americká herečka Kim Novak a britský herec a režisér Alan Rickman.


"Môj príchod do Prahy je vždy plný nostalgie. Keď sme s Břetislavom Pojarom pracovali na filme Medveď, chodil som sem veľmi často a teraz sa mi vracia množstvo krásnych spomienok. Praha je nádherné mesto, v ktorom žijú inteligentní ľudia," uviedol Annaud v rozhovore pre agentúru SITA. Zároveň dodal, že v metropole Českej republiky plánoval nakrúcať i časť svojho svetoznámeho filmu Sedem rokov v Tibete (1997), v ktorom si zahral aj Brad Pitt. "Začiatok snímky som chcel natočiť v Prahe. Napokon som však svoje plány musel zmeniť, keďže nám zakázali natáčanie v Číne a v Indii. Preto sme celú produkciu presunuli do Buenos Aires. Som však rád vždy, keď sem prídem. Toto mesto je jedným z najkrajších na svete," dodal.


Sedemdesiatjedenročný režisér si metropolu Českej republiky zamiloval až natoľko, že v nej chce nahrávať hudbu k jednému zo svojich filmov. "Pražský symfonický orchester je svetoznámym hudobným telesom. Keď sme s Jamesom Hornerom plánovali nahrávanie soundtracku k Talizmanu vlkov, zvažovali sme aj Prahu. Žiaľ, orchester v tom čase nemal voľno. V budúcnosti by som sem však rád prišiel a niečo nahral. Vaše slovanské srdce totiž dodáva hudbe niečo veľmi špeciálne," spresnil Annaud, ktorý hudbu k svojmu najnovšiemu filmu napokon nahral v Londýne.


Snímka Talizman vlkov (2015) vznikla na motívy čínskeho bestselleru, ktorého dej sa odohráva v roku 1969. Ako uviedol sám Annaud, najväčším prekvapením preňho bola voľnosť, ktorú dostal, a to aj napriek problémom s čínskymi úradmi, ktoré mal v minulosti kvôli filmu Sedem rokov v Tibete (1997). "Jedného dňa za mnou prišli usmievajúci sa ľudia z Pekingu s ponukou na natočenie Talizmanu vlkov. Mojou odpoveďou bol údiv a konštatovanie, že nie som v Číne vítaný. Na moje prekvapenie mi odvetili, že Čína sa zmenila. Dodnes tomu nedokážem uveriť, ale dostal som neskutočnú voľnosť. Skutočne nikto nezasahoval do kastingov, nahrávania hudby či do samotného natáčania," uviedol Francúz.


Jednu z hlavných úloh v jeho novinke hrajú vlky. Annaud si prácu s nimi nevedel vynachváliť. "Pracovať so zvieratami je podobné tomu, keď pracujete s malými deťmi. Musíte počkať na ten správny okamih. V minulosti som nakrúcal s medveďmi a tigrami, ale to sú dominantné zvieratá. Vlky sú opatrné. Stále sa skrývajú. Ak by som ich mal porovnať s ľuďmi, veľmi mi pripomínajú hercov vo francúzskych psychologických filmoch," uviedol režisér. Ako neskôr dodal, práca so zvieratami mu veľa dala. "Vďaka nim rozumiem lepšie sám sebe. Zároveň som si skutočne zamiloval prírodu. Som úprimne zhrozený z toho, že sa nám stráca pred očami. Práve preto sa snažím aj prostredníctvom tohto filmu poukázať na to, aby sa z krásnych miest nestalo industriálne prostredie," uzavrel Annaud.


Francúzsky režisér, scenárista a producent Jean-Jacques Annaud sa narodil sa 1. októbra 1943 v Draveil. Vyštudoval prestížnu parížsku filmovú školu IDHEC. Po štúdiu sa živil ako režisér reklamných spotov. Debutoval satirickou drámou o nezmyselnosti vojny La Victoire en chantant (1976), ktorú nakrúcali na území Pobrežia Slonoviny. Jeho debut získal v roku 1977 pod novým názvom Noirs et blancs en couleur Oscara pre Najlepší cudzojazyčný film. Aj napriek tomu, že Annaud pochádza z Francúzska, väčšinu svojich filmov natočil v zahraničí. Okrem dvoch Oscarov (Noirs et blancs en couleur - Najlepší cudzojazyčný film, 1977 a Boj o oheň - Najlepšie masky, 1983) získali jeho filmy i ďalšie významné ocenenia vrátane niekoľkých Césarov. Annaudova filmografia obsahuje námety prevzaté zo svetových knižných bestsellerov ako Meno ruže (1986) podľa historického románu Umberta Eca alebo Milenec (1992) podľa románu spisovateľky Marguerite Durasovej. Medzi jeho ďalšie svetoznáme filmy patria Medveď (1988), Sedem rokov v Tibete (1997) či Dvaja bratia (2004).
Febiofest ponúkne v Prahe a v rámci svojich ozvien 159 filmov z 56 krajín. Celkovo podujatie privíta približne 50 hostí vrátane Alana Rickmana, Jean-Jacquesa Annauda či Isaacha de Bankolého, ktorý príde podporiť českú premiéru slovensko-maďarského westernu Mirage (2014). Na slávnostnom ukončení festivalu organizátori zasa predstavia film Druhý Báječný hotel Marigold (2015), v ktorom si zahrali Judi Dench či Richard Gere. Na jeho uvedení sa zúčastní režisér John Madden. Po minuloročnom úspechu organizátori zaradili do programu festivalu sekciu Svetlá severu. Záujemcovia a záujemkyne si na podujatí môžu zakúpiť aj pamätnú mincu s vyobrazením českého herca Karla Fialu, ktorú pri príležitosti jeho tohtoročných 90. narodenín vyrazila Česká mincovňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies