Je tu fóbia,že človek ide do politiky len preto,aby mohol porušovať zákon

NETKY.SK • 11 Október 2010, 07:17 • 2 min
Je tu fóbia,že človek ide do politiky len preto,aby mohol porušovať zákon

Je tu fóbia,že človek ide do politiky len preto,aby mohol porušovať zákon

slovakia

left justify in out

img

Nikto nevstupuje do politiky preto, aby mohol vďaka imunite úmyselne beztrestne porušovať zákon. Tvrdí to bývalý predseda parlamentu a súčasný podpredseda Smeru-SD Pavol Paška.
"Tu sa vytvorila akási fóbia, akýsi model toho, že ústavný činiteľ je človek, ktorý sa na nič iné neteší a kvôli ničomu inému nejde do tej politiky len preto, aby mohol porušovať zákon a páchať priestupky," kritizoval na tlačovej konferencii Smeru-SD spoločenskú situáciu okolo existencie a rušenia poslaneckej imunity. Podľa Pašku ale nikto z politikov nechce právne predpisy úmyselne prekračovať.
Pripustil, že možno niektorí zákon porušujú zámerne, ale drvivá väčšina ústavných činiteľov pácha podľa neho priestupky nechtiac, ak vôbec. "Všetci sme normálni ľudia. Nezámerne sa pomýlite, zamyslíte sa, rýchlosť, parkovanie, to všetko k tomu patrí," poznamenal Paška. Podľa vlastných slov ale garantuje, že nikto si netrúfne porušovať zákon zámerne. "Lebo nám to za to nestojí," zdôvodnil bývalý šéf zákonodarného zboru.
Paška dodal, že v podstate nemá problém so zrušením priestupkovej poslaneckej imunity, ale svojich výsad na cestách, ako je prednostná jazda, sa musia vzdať aj ostatní ústavní činitelia. Touto požiadavkou podmienil Smer-SD svoju podporu zrušeniu priestupkovej poslaneckej imunity, ktorú navrhuje vláda.
"To znamená, žiadne majáky, žiadni policajti, ktorí ich budú voziť veľkou rýchlosťou, žiadne predbiehanie v kolónach. Budú jazdiť po dedinách päťdesiatkou, keď to tak chcú od poslancov. Tak takto budú jazdiť aj ostatní ústavní činitelia," povedal v stredu (6.9.) líder Smeru-SD Robert Fico.
Expremiér nevidí žiadny dôvod na to, aby sa obmedzovala imunita len jednému druhu ústavných činiteľov, a to poslancom Národnej rady SR. Dodal, že ak vládna koalícia splní požiadavku Smeru-SD a doplní ju do zákona, tak strana zahlasuje za zrušenie priestupkovej imunity. Odstránenie trestnoprávnej imunity a iné ústavné zmeny ale odmieta podporiť.
Tvrdí, že Smer-SD nebude pomáhať plniť kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) vládny program, v ktorom sú zakotvené viaceré ústavné zmeny. Na ich presadenie je potrebná ústavná väčšina v parlamente, ktorú koalícia nemá. Pomoc potrebuje od Smeru-SD. Ten ale zastáva názor, že keď koaličné strany tieto ústavné zmeny sľubovali, "nech si to zariadia samy".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies