Je kritika opatrení vlády Igora Matoviča oprávnená?

NETKY.SK • 18 November 2020, 12:47 • 2 min
Je kritika opatrení vlády Igora Matoviča oprávnená?

BRATISLAVA – Protesty či kritika namierená proti vláde Igora Matoviča a prijatým opatreniam v snahe zabrániť šíreniu pandémie koronavírusu, by sa pravdepodobne udiali aj keby bola pri moci iná vládna garnitúra. Možností, ako zvládnuť koronakrízu totiž nie je veľa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vlády po celom svete majú iba súbor istých opatrení, aby dokázali zamedziť šíreniu nového koronavírusu v spoločnosti. Medzi ne patrí jednoznačne vo verejnosti neobľúbený avšak overený model tzv. lockdown, teda úplné zastavenie ekonomiky a obmedzenie pohybu ľudí, ktorými si už počas prvej vlny pandémie prešli viaceré krajiny.

 

img

 

Slovensko prišlo s ďalším riešením

Súčasná koalícia však vyskúšala model celoplošného testovania, ktoré sa ukázalo ako účinné. Aj napriek nevôli ľudí, sa tak slovenská spoločnosť nechala v niekoľkých fázach otestovať antigénovými testami, čím sa identifikovalo množstvo infekčných a zároveň bezpríznakových ľudí.

 

Týmto spôsobom sa občania s ochorením COVID-19 izolovali a nešírili tak nákazu ďalej. Dokonca sa „slovenským modelom“ inšpirovali aj v susednom Rakúsku a najnovšie aj v Holandsku.

 

img

 

Taktiež členovia Európskej komisie vyzývajú ostatné členské štáty, aby v snahe pretestovať čo najväčšiu časť obyvateľstva, začali využívať práve antigénové testy.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ Demonštrácie v Bratislave sa presúvajú pred budovu NR SR. Polícia musela použiť slzotvorný plyn

 

Odborníci nehľadia na to, akému premiérovi radia

Tím odborníkov, epidemiológov či infektológov, ktorými je obklopený premiér Matovič, odvážny návrh o plošnom testovaní odobrili, aj vzhľadom na to, že išlo logisticky o veľmi náročnú operáciu.

 

V opačnom prípade, by vláde s cieľom ochrániť verejné zdravie a v shane predísť skolabovaniu zdravotníckeho systému neostávalo nič iné, ako v krajine vyhlásiť lockdown.

 

Podobne by pravdepodobne konala aj bývalá vláda pod vedením bývalého predsedu vlády Petra Pellegriniho. Pričom ani on ešte počas prvej vlny nevylúčil celoplošné testovanie značnej časti obyvateľstva.

 

img

 

Aj napriek personálnym zmenám po marcovej výmene vládnej garnitúry na Ústrednom krízovom štábe SR, ostal vo svojej funkcii hlavný hygienik Úradu verejného zdravotníctva Ján Mikas.

 

Táto kľúčová osoba stála na začiatku pandémie po boku Petra Pellegriniho, pričom aj dnes je dôležitým článkom v boji s koronavírusom a radí aj súčasnému premiérovi Igorovi Matovičovi

 

Okrem iného, nechal predseda vlády zriadiť aj Pandemickú komisiu, teda skupinu zloženú z čisto odborníkov z rôznych profesií , ktorí pripravujú, odporúčajú a radia kompetentným orgánom zvládnuť súčasnú koronakrízu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovensko čaká už počas víkendu ďalšie kolo celoplošného testovania, účasť bude tentokrát skutočne dobrovoľná



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies