Pistorius sa za vraždu priateľky môže onedlho dostať na slobodu. Budú mať konečné slovo rodičia obete?

NETKY.SK • 14 November 2021, 14:51 • 2 min
Pistorius sa za vraždu priateľky môže onedlho dostať na slobodu. Budú mať konečné slovo rodičia obete?

KAPSKÉ MESTO – Bývalý úspešný paralympionik požiadal súd o predčasné prepustenie na slobodu. Rodičia Reevy požiadali o stretnutie s vrahom zoči-voči.

slovakia

left justify in out

Bývalý handicapovaný atlét Oscar Pistorius (34), ktorý si za mrežami odpykáva 13-ročný trest za vraždu svojej priateľky Reevy Steenkampovej, sa môže predčasne dostať na slobodu.

 

O život svoju družku pripravil ešte v roku 2013 počas sviatku zamilovaných Svätého Valentína. Informoval o tom denník Nový Čas. Bývalý športovec sa pred vyšetrovateľmi priznal, že viackrát vystrelil na dvere do kúpeľne. Mylne sa mal totiž domnievať, že do jeho domu sa vlámal zlodej. Pri streľbe však zomrela jeho priateľka Reevy.

 

Súd ho najprv poslal do väzenia na päť rokov za zabitie z nedbanlivosti. Neskôr si však šesťnásobný paralympijský víťaz vypočul oveľa tvrdší trest. Odvolací súd skutok prekvalifikoval na vraždu a trest mu o rok zvýšil.

 

Prokurátorovi sa však výška trestu nepozdávala a v roku 2017 mu odvolací súd nakoniec trest zvýšil na 13 rokov a 5 mesiacov. Pistorius na základe platnej juhoafrickej legislatívy požiadal po odpykaní si polovice trestu o podmienečné prepustenie ešte v júli. Stále však ostáva vo väzbe.

 

Musí sa totiž stretnúť s rodičmi zavraždenej Reevy Steenkampovej, ktorí rozhovor iniciovali. Bývalého atléta sa chcú totiž zoči-voči spýtať, aký mal dôvod pripraviť ich dcéru o život. Ako pripomína denník, zlomení rodičia chcú využiť svoje právo a následne sa vyjadriť k jeho prípadnému prepusteniu.

 

Ako uviedla právna zástupkyňa manželov Steenkampovej, jej klienti osobné stretnutie považujú za veľmi dôležité. Dodala, že zatiaľ však nie je jasné, či Pistoriusove prepustenie rodičia Reevy podporia. Zdôraznila ale, že vrahova žiadosť o predčasné prepustenie ich poriadne prekvapila. Obaja totiž počítali s tým, že sa na slobodu dostane až o dva roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona