Je dohlasované, kto sa stane novým premiérom Británie?

NETKY.SK • 23 Júl 2019, 06:22 • 2 min
Je dohlasované, kto sa stane novým premiérom Británie?

LONDÝN - V priebehu včerajšieho dňa odovzdávali britskí konzervatívci posledné hlasy možnému novému lídrovi a budúcemu premiérovi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová začiatkom júna vyhlásila svoje odstúpenie z dôvodu nezvládnutia situácie okolo brexitu, prebiehalo v parlamente hlasovanie o nového šéfa konzervatívcov a zároveň nového premiéra. Najskôr sa hlasovalo v parlamente, kde sa z navrhnutých kandidátov postupne vyberalo do užšieho výberu, až napokon ostali dvaja – Boris Johnson a Jeremy Hunt. Medzi týmito dvoma nádejnými premiérmi si už vyberali poslanci Konzervatívnej strany naprieč celou Britániou. Toto hlasovanie ukončili včera o 17. hodine tamojšieho času, teda o 18. hodine stredoeurópskeho letného času.

 

Momentálne je teda už rozhodnuté. Oficiálne výsledky po sčítaní všetkých hlasov ešte známe nie sú, oznámia ich dnes. Treba však povedať, že práve kontroverzný politik a niekdajší minister zahraničných veci Boris Johnson bol bo celý čas v jasnom vedení. Víťaz tak hneď nasledujúci deň prevezme úrad britského premiéra od odstupujúcej premiérky Theresy Mayovej.

 

Johnson niekoľkokrát verejne vyhlási, že Británia bezpochyby opustí úniu do 31. 10., tak, ako je to v súčasnosti dohodnuté po viacerých presunoch daného termínu. Je mu pritom jedno, či sa tak stane s dohodou alebo dôjde k tvrdému brexitu. Naproti nemu Hunt má v pláne s EÚ vyjednať novú dohodu a zabezpečiť odchod krajiny do tohoročných Vianoc.

To, že Johnson je v krajine vnímaný rozporuplne dokazuje aj skutočnosť, že niekoľko ministrov a členov Mayovej kabinetu oznámilo, že rezignujú na svoj post predtým, ako by ich Johnson mohol odvolať pre ich nesúhlas s opustením únie bez dohody, ak sa nepodarí vyjednať s Bruselom lepšie podmienky odchodu Londýna z únie.

 

Brusel sa už viackrát vyjadril, že dohodu opäť otvárať odmieta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies