Je čas udeľovať Oscary psom? Prečo sú hollywoodski roztomilí štvornohí priatelia pripravení na svoju chvíľu

NETKY.SK • 6 Marec 2024, 20:18 • 2 min
Je čas udeľovať Oscary psom? Prečo sú hollywoodski roztomilí štvornohí priatelia pripravení na svoju chvíľu

Oscary pre psy? Prečo roztomilí psíci z Hollywoodu sú pripravení na svoj veľký moment. Stále viac štvornohých hercov ukazuje svoj talent, no dostanú konečne aj svoje ocenenie?

slovakia

left justify in out

Messi, 7-ročná border kólia, uchvátila kritikov a divákov svojím strhujúcim výkonom ako Snoop vo filme„Anatómia pádu“ nominovanom na Oscara: sedí, hovorí a hrá na mŕtvolu lepšie ako väčšina hercov A-listov. Modrooký psí talent sa pripája k dlhému zoznamu štvornohých hercov, ktorí sa prebojovali medzi nominovaných na najlepšie snímky, od teriéra Toto v „Čarodejníkovi z krajiny Oz“ po pitbulla Brandyho v Tarantinovom filme „Once Upon a Time in Hollywood“.

S toľkými ocenenými zvieratami si kladieme otázku: Je načase, aby sa akadémia prevrátila a dala týmto psom kosť?

"Prečo nie?" hovorí Laura Martin Continiová, Messiho majiteľka a trénerka. „Vyžaduje si to veľa práce, aby ste dosiahli to, čo na obrazovke vyzerá tak prirodzene. Oscar pritiahne pozornosť k samotnej profesii,“ dodáva Continiová.

 

Psí herci si rozhodne zaslúžia viac než len škrabkanie uší. Za každým ovčiarskym psom, ktorý cestuje v čase („Späť do budúcnosti“), retrieverom, ktorý skóruje do obruče („Air Bud“) a módnou čivavou („Pravá blondýna“), je niekto, kto strávil nespočetné množstvo hodín, aby ich pripravil na hľadáčik kamery.

„Čo si ľudia neuvedomujú, je čas, ktorý venujeme výcviku našich psov,“ hovorí Joel Silverman, tréner psov celebrít, medzi ktorého zásluhy patria „Twister“ a „Oceľové magnólie.“ "Mnoho trénerov aj vlastní svojich psov, čo znamená, že pre túto prácu „vynakladajú roky“ . A to sú veci, za ktoré nie sme platení – tieto zvieratá sú naše životy. U mnohých z nás spia títo psi v našich posteliach. Chodia s nami do práce a sú členom tímu," hovorí Silverman.

Prinútiť psa na skutočne skvelý výkon nie je také jednoduché, ako len kŕmiť ich maškrtami. Len sa opýtajte Ukaia, ušmudlanej hviezdy filmu „Arthur the King“ (v kinách 15. marca), ktorý rozpráva skutočný príbeh vytrvalostného pretekára (Mark Wahlberg), ktorý sa spriatelí s túlavým psom počas náročnej cesty po Dominikánskej republike.

"Prinútiť psa, aby stál nehybne a vyzerajúc smutne v daždi, je skutočne ťažké. On si určite povedal: 'Počkaj chvíľu: Prečo nie som pod tým stanom s teplým tanierom mäsových guľiek?' " spomína režisér Simon Cellan Jones. Napriek "rozsiahlemu" tréningu, Jones hovorí, že v Ukai ukázal oduševnosť, ktorú nemôžete len tak ľahko napodobniť: "Pes bol len geniálny, ako prejavoval svoje emócie a jeho cit pre časovanie," prezradil Jones.

 

Mohla by Akadémia vytvoriť kategóriu psov pri odovzdávaniach?

Ocenenie nezabudnuteľných psíkov a ich trénerov nie je bezprecedentné: Minulý rok vyhral Messi prestížnu cenu Palm Dog Award na francúzskom filmovom festivale v Cannes, ktorú predtým získali úžasné hviezdy z „Inglorious Basterds“ a „Marie Antoinette“. Po celé desaťročia organizovala American Humane Association výročné ceny PATSY Awards, ktoré oceňovali ikonické psi v Old Yeller“, „The Shaggy Dog“ a obľúbeným „Lassie“.

Podľa knihy Susan Orleanovej z roku 2011 „Rin Tin Tin: The Life and the Legend“ získal Rinty počas prvého ročníka udeľovania Oscarov najviac hlasov za najlepšieho herca, no členovia akadémie sa obávali, že by ceny boli delegitimizované – legenda, ktorú Bruce Davis, akadémia bývalý výkonný riaditeľ, rozhodne popiera. Napriek tomu sa zdá, že v pravidlách oprávnenosti Akadémie nie je nič o tom, či môžu byť nominované zvieratá.

Ale je však nepravdepodobné, že Oscary niekedy umožnia týmto psom mať svoj deň. Koniec koncov, trvalo roky, kým castingová pobočka akadémie úspešne propagovala svoju vlastnú kategóriu, ktorá vstúpi do platnosti v roku 2026. Kaskadérske tímy a umelci v oblasti motion-capture stále čakajú na svoje.

„Keby sa to stalo pred týmito inými kategóriami, neviem, ako by mohli uniknúť určitému odporu,“ hovorí Erik Anderson, šéfredaktor webu AwardsWatch s predikciou Oscarov. "Nemyslím si, že skutočne môžete vytvoriť novú oscarovú kategóriu, ak nemáte celú pobočku na jej podporu."

Anderson však naznačuje, že existuje svet, v ktorom akadémia zavedie kategóriu pre najlepších zvieracích hercov odhlasovanú fanúšikmi, podobnú krátkodobým „oceneniam“ za „Oscarový rozveselený moment“ a „obľúbený fanúšik“ v roku 2022: „Mohlo by to byť pre Oscarov je zábavné urobiť niečo takéto spôsobom s účasťou publika,“ hovorí Anderson.

 

Hviezda filmu Anatomy of a Fall Messi zrejme dúfa, že na nedeľnom odovzdávaní Oscarov pričuchne k konkurencii

Messi sa stal víťazom aj v tejto sezóne udeľovania cien po tom, čo pracoval pre tenisové loptičky a maznanie na natáčaní filmu „Anatómia“, kľukatého trileru o žene (Sandra Hüller) obvinenej z vraždy svojho manžela. Pooch má svoj obojok Palm Dog namontovaný na stene a je "jet lagovaný" a drieme počas nášho rozhovoru po propagačnom turné s vrtením chvostom. Rovnako ako Uggie z „The Artist“ bol hitom kampane a pritiahol davy ľudí na fotografovanie na minulomesačnom obede pre kandidátov na Oscara v Los Angeles.

„Zažil naozaj pekné chvíle s Billie Eilish a Bradley Cooperom,“ spomína Continiová. "Čo však nevníma je to, akí slávni boli ľudia, ktorí ho hladkali." Stále si nie je istá, či sa Messi zúčastní nedeľného oscarového ceremoniálu. "On chce ísť. Povedal mi to," hovorí Continiová s úškrnom. Ak nie, "bude sedieť pred televíziou. Však zaslúži si už trochu oddychu a relaxu."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: USA Today / Patrick Ryan, Foto: HuffPost
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies