Trump navrhol úplné siahnutie amerických vojakov z Južnej Kórey

NETKY.SK • 21 November 2019, 8:20 • 2 min
Trump navrhol úplné siahnutie amerických vojakov z Južnej Kórey

SOUL - Spojené štáty zvažujú, že z Južnej Kórey stiahnu jednu brigádu ozbrojených síl, ak Soul nebude súhlasiť so žiadosťou USA o zvýšenie príspevkov na výdavky v súvislosti s rozmiestnením amerických vojakov.

slovakia

left justify in out

Stiahnutie vojakov USA by nebolo prvou takouto situáciou. Kabinet vo Washingtone si uvedomuje aké nákladné je ponechávať americké ozbrojené sily mimo USA. Spojené štáty preto prerušili rokovania s Južnou Kóreou, Dôsledkom bolo aj  požiadanie zvýšenia každoročného príspevku pre amerických vojakov na sumu v prepočte viac ako 4,5 miliardy eur.

 

img

 

Podľa juhokórejských zákonodarcov je to viac ako päťnásobok sumy, ktorou ich krajina prispieva v súčasnosti. Americký prezident Donald Trump podľa Reuters trvá na zvýšení príspevkov a takisto navrhol možné úplné stiahnutie amerických vojakov.

 

USA majú v Južnej Kórei približne 28 500 vojakov. Brigádu tvorí 3000-4000 vojakov. Takéto zníženie počtu vojakov by bolo v súlade so zákonom schvaľujúcim národnú obranu (NDAA), ktorý špecifikuje najmä rozpočet a výdavky amerického ministerstva obrany.

 

img

 

Osobitný zástupca amerického ministerstva zahraničných vecí v rokovaniach so Severnou Kóreou Stephen Biegun je podľa svojich slov presvedčený, že vojaci USA budú v Južnej Kórei pôsobiť aj naďalej.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona