Jasaň: Nezamestnanosť na Slovensku nevyrieši ani ministerstvo práce

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 13:54 • 2 min
Jasaň: Nezamestnanosť na Slovensku nevyrieši ani ministerstvo práce

BRATISLAVA – Takmer nič z toho, čo vláda pripraví sa podľa poslanca Smeru-SD Viliama Jasaňa "ctenej" opozícii nepáči a všetko je zlé. Priznal pritom, že nezamestnanosť na Slovensku nevyrieši ani ministerstvo práce a tobôž nie zákonom o službách zamestnanosti.

slovakia

left justify in out

"Ale verím, že aj týmto zákonom pomôžeme znížiť dôsledky krízy a pomôžeme tým, ktorí sú krízou najviac zasiahnutí," uviedol Jasaň v rozprave k návrhu novely zákona o službách zamestnanosti.

Reagoval tak na kritiku opozície voči tomuto zákonu z dielne ministerstva práce. Právna norma sa práve nachádza v druhom čítaní a sprevádza ju rozsiahla diskusia. O novele budú poslanci hlasovať dnes o 17. hodine.

Opozícia novele vyčíta, že nepomôže zamestnanosti, práve naopak, ešte ju zhorší. A prinesie aj priestor pre klientelizmus či rozmach čiernej práce. Jasaň však pripomenul, že Slovensko má veľmi otvorenú ekonomiku, ktorá je závislá od diania v okolitých štátoch. A to má vplyv aj na nezamestnanosť. "Opozícia búši do vlády za niečo, za čo my nemôžeme," bránil kabinet Jasaň. Neexistuje podľa neho relevantný dôkaz, podľa ktorého by sa nezamestnanosť dala pripísať Zákonníku práce. 

Oponoval tak tvrdeniam opozície, ktorá nárast nezamestnanosti odôvodňuje aj opatreniami vlády. Medzi iným napríklad zvyšovaním daní a odvodov či úpravami v Zákonníku práce a najnovšie aj zmenami v zákone o službách zamestnanosti.

Poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný Jasaňovi vyčítal, že vláda sa len vyhovára, že vlastne za nič nemôže. "Že opozícia zle nastavila ekonomiku a do toho prišla zlá hospodárska kríza," poznamenal Novotný. Je pritom podľa neho pravda, že na Slovensko doľahla kríza a za ňu Smer-SD nemôže. "Ale čo robíte pre zmiernenie dopadov krízy? Vy ju len zhoršujete," vyhlásil.

Pokiaľ tak podľa Novotného prejde zákon o službách zamestnanosti v navrhovanom znení, môže vláda rovno pracovať na novom kompetenčnom zákone, v ktorom premenuje rezort práce na ministerstvo nezamestnanosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies