Do roka budeme vedieť kompletne vyliečiť rakovinu, sľubujú vedci z Izraela

NETKY.SK • 30 Január 2019, 13:56 • 2 min
Do roka budeme vedieť kompletne vyliečiť rakovinu, sľubujú vedci z Izraela

JERUZALEM - Izraelskí vedci hlásia, že počas jedného roka dokončia liečbu rakoviny. Malý tím izraelských odborníkov hovorí, že budú mať prvý "úplný liek" na rakovinu, uviedol tento týždeň denník The Jerusalem Post.

slovakia

left justify in out

Okrem toho tvrdia, že liečba bude krátka, lacná a efektívna - a s minimom vedľajších účinkov, možno úplne bez nich.

 

"Veríme, že za rok ponúkneme kompletnú liečbu rakoviny," cituje magazín Forbes Dana Aridora z biofarmaceutickej spoločnosti Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (Aebi).

 

Ich spôsob liečby rakoviny má byť účinný hneď od prvého dňa. "Bude trvať niekoľko týždňov a nebude mať žiadne alebo len minimálne vedľajšie účinky, navyše za oveľa nižšie náklady ako väčšina iných liekov na trhu," poznamenal Aridor.

 

"Antibiotikum proti rakovine"


Výskumníci svoj medikament nazvali mutat (z anglického multi-target toxín, teda toxín zameraný na viac cieľov), podľa nich má ísť v podstate o "liek na báze antibiotík proti rakovine, de facto technológie narušenia najvyššej úrovne".

 

A aký má byť liečebný postup? Izraelčania chcú používať kombináciu peptidov (chemická zlúčenina organického pôvodu, ktorá vzniká spojením niekoľkých aminokyselín peptidovou väzbou), zameraných na rakovinu, a toxíny, ktorý špecifickým spôsobom zlikviduje rakovinové bunky.

 

 

The Jerusalem Post píše, že Izraelčania vyvíjali protirakovinové lieky, ktoré sú založené na takzvanej technológii SOAP, ktorá patrí do skupiny metódy fágového displeja. S tým vedci zaviedli kódovanie DNA pre proteín (ktorý tak poslúži ako protilátka) do bakteriofága - vírusu, ktorý infikuje baktérie.

 

Bielkovina je potom zobrazená na povrchu fágov. Výskumníci môžu používať tieto proteíny vykazujúce fágy pre otestovanie interakcií s inými proteínmi, sekvenciami DNA a malými molekulami.

 

Údajne lepšie ako výskumy s Nobelovou cenou


Iný tím vedcov získal v minulom roku Nobelovu cenu za prácu na požieravom displeji v riadenom vývoji nových proteínov, najmä pri výrobe protilátok.

 

Aebi robí niečo podobné, ale práve s peptidmi, zlúčeninami dvoch alebo viacerých aminokyselín spojených v reťazci. Podľa vedúceho izraelského tímu Ilana Morada majú peptidy niekoľko výhod oproti rôznym protilátkam, a to vrátane toho, že sú menšie, lacnejšie a je jednoduchšie ich produkovať a regulovať.

 

Podľa štúdie uverejnenej vo vedeckej databáze Elsevier's Science Direct hrajú peptidové liečivá významnú úlohu v medicíne už od príchodu inzulínovej terapie v 20. rokoch minulého storočia.

 

img

 

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhaduje, že celosvetovo prípadov rakoviny vlani vzrástlo na 18,1 milióna nových, z toho 9,6 milióna bolo smrteľných. IARC uvádza, že rakovina postihne za života každého piateho muža a každú šiestu ženu, pričom kvôli tejto chorobe zomrie každý ôsmy muž a každá jedenásta žena.

 

Každé šieste úmrtie na svete je spôsobené nejakou formou zhubného nádoru, teda rakovina je globálne druhou hlavnou príčinou smrti - po kardiovaskulárnych chorobách.

 

Navyše vedci v minulom roku varovali, že úplne zbaviť sa rakoviny zrejme nikdy nepodarí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies