Jarná cibuľka je hotovým zázrakom

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 16:45 • 2 min
Jarná cibuľka je hotovým zázrakom

Vňaťová cibuľka si cestu do našich jedálničkov našla už dávno. Jej obľúbenosť pramení aj z toho, že je ľahko a lacno dostupná po celý rok. Za pár drobných tak dostanete nielen zväzok úžasnej sviežej chute a vône, ale aj poriadnu dávku zdravia.

slovakia

left justify in out

Dnes samozrejmá súčasť nášho jedálnička menom vňaťová cibuľka sa do Európy dostala z Číny, kde bola známa už pred štyrmi tisíckami rokov. Oproti "klasickej" sa vyznačuje hlavne snehobielou cibuľkou, z ktorej rastie dlhá zelená vňať. V kuchyni navyše spotrebujete s prehľadom obe dve jej časti.

 

Konzumácia jarnej cibuľky má svoje zdravotné benefity. Táto zelenina je bohatá na antioxidanty, ktoré telu pomáhajú zbaviť sa voľných radikálov. Okrem toho je plná vitamínu C, pomôže vám udržať správnu hladinu cholesterolu a krvného tlaku, a pôsobí tak vlastne ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Nájdete v nej aj poriadnu dávku vitamínu K, čo je kľúčové pre udržanie zdravých kostí. Vďaka "céčku" sa tvorí dostatok kolagénu, "Káčko" sa zase postará o dostatočnú hustotu kostného tkaniva.

 

Jarná cibuľka je známa aj pre svoje antivirotické a antibakteriálne účinky. Okrem toho pôsobí ako prevencia niekoľkých typov rakoviny (najmä rakoviny hrubého čreva) i žalúdočných ochorení. Je viac než vhodná pre diabetikov, pretože pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi.

 

Čo s cibuľkou v kuchyni?   

- Biela časť jarnej cibuľky je o dosť jemnejšia než klasická cibuľa Hodí sa preto do šalátov alebo napríklad na chleba s tvarohom. 

- Jemne nasekanú zelenú časť môžete použiť aj namiesto pažítky.     

- Vďaka jej sviežej vôni a jemne pikantnej chuti ju oceníte v nátierkach.   

- Cibuľka vynikne aj pri tepelnej úprave. Jemne či hrubo nasekanú ju zalejte vriacim vývarom, aby sa sparila, ale zostala chrumkavá.   

- Výborne doplní pečeného lososa alebo inú rybu, stačí ju pozdĺžne prokrojit a pokvapkanú olivovým olejom pridať do pekáča.   

- Nezaobídu sa bez nej ani mäsové zmesi alebo náplne do mäsových rolád či plnky.

- Skvele sa dopĺňa s mäsom, bylinkami, inou zeleninou i mliečnymi výrobkami, jednoducho so všetkým, čo vás napadne. Proste sa nesmiete báť nechať ju vyniknúť!
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies