Jarjabek: Žitňanská polarizuje súdnictvo kvôli svojim politickým cieľom

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 17:20 • 2 min
Jarjabek: Žitňanská polarizuje súdnictvo kvôli svojim politickým cieľom

BRATISLAVA - Poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) polarizuje súdnictvo, aby dosiahla vlastné politické ciele. Týmito slovami reagoval poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) na Žitňanskej vyjadrenia vo víkendovej relácii RTVS O 5 minút 12.

slovakia

left justify in out

"Vystúpenie kolegyne, poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Lucie Žitňanskej, vo víkendovej diskusnej relácii považujem za skutok, ktorý nemožno tolerovať v mene názorovej plurality," vyhlásil Jarjabek, ktorý nesúhlasí so Žitňanskej hodnotením jednotlivých kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých zvolila Národná rada.
     

"Pre voľbu členov Ústavného súdu zákon určuje presné pravidlá a Národná rada SR ich dôsledne rešpektovala. Ak vo voľbách kandidáti podporovaní kolegyňou Žitňanskou neuspeli, neznamená to ani ich odbornú diskvalifikáciu, ani zbavenie práva vykonávať svoje povolanie," upozorňuje Jarjabek. "Iba nepresvedčili dostatočný počet poslancov, že im treba dať dôveru a že majú potenciál naše súdnictvo skvalitniť. A niektorí možno nepresvedčili práve preto, že vo vysokých funkciách strávili už mnoho času, a teda dnešný stav súdnictva je aj vizitkou ich práce," dodal Jarjabek, podľa ktorého Žitňanská v relácii "hrubo útočila" na odbornú kompetentnosť kandidátov, ktorí v parlamente uspeli. "Pre pani poslankyňu boli to možno len verbálne exhibície v čakárni medzi prestupom zo strany do strany," uvažuje Jarjabek, podľa ktorého však takáto rétorika poškodzuje povesť súdnictva ako takého.
     

Dodal, že Žitňanská mala "svojho času možnosť veľmi efektívne uskutočniť svoje predstavy o kvalitnom súdnictve". "Bola ministerkou spravodlivosti a predtým aj štátnou tajomníčkou na ministerstve vnútra. Namiesto premyslených a potrebných krokov na dosiahnutie vymožiteľnosti práva narobila sporné personálne rozhodnutia a skutočne naplno sa venovala len svojmu osobnému boju s predsedom Najvyššieho súdu," uzavrel Jarjabek. 
     

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (Smer-SD) a v tom čase nezávislá poslankyňa Lucia Žitňanská sa v nedeľnej (6.4.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 dotkli parlamentnej voľby kandidátov na ústavných sudcov. Plénum zvolilo piatich kandidátov, šiesteho sa vybrať nepodarilo. Žitňanská naznačila, že poslanci Smeru-SD nezvolili najlepších kandidátov. Minister Borec oponoval, tvrdí, že všetci kandidáti sú "vynikajúci odborníci a kvalifikované osoby".
     

Žitňanská poukázala na to, že poslanci Smeru-SD uprednostnili napríklad notára pred sudcom Európskeho súdu pre ľudské práva, okresnú sudkyňu pred bývalým predsedom Ústavného súdu (ÚS) SR a sudcom Európskeho súdneho dvora, či lokálneho funkcionára pred ďalším bývalým členom ÚS SR. "To o niečom vypovedá. To je predstava strany Smer o Ústavnom súde," poznamenala.
     

Borec obvinil Žitňanskú zo znevažovania kandidátov. Pripomenul, že aj Ján Mazák bol kedysi sudcom Mestského súdu v Košiciach, nebol hneď šéfom Ústavného súdu SR. "Nebudeme predsa donekonečna voliť len tých, ktorí boli sudcovia Ústavného súdu, raz sa nám minú," poznamenal Borec. Podľa neho nie je problém, ak sú zvolení kandidáti bez ústavnoprávnej skúsenosti. "Veď predsa všetci sudcovia presadzujú nielen zákonnosť, ale aj ústavnosť," zdôraznil.
     

Za kandidátov na ústavných sudcov boli zvolení: sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová (navrhol ju predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, dostala 78 hlasov), sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát (navrhol ho generálny prokurátor Jaromír Čižnár, získal 78 hlasov), notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš (navrhol ho prezident Notárskej komory Karol Kovács, 77 hlasov), predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová (nominovali ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček a šéf Notárskej komory Karol Kovács, 79 hlasov) a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai (navrhla ho dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriela Dobrovičová, 84 hlasov). Šiesty kandidát zvolený nebol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies