Jar bola pre včelstvá katastrofálna: Ceny môžu vzrásť až o 30 % za med!

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 15:05 • 2 min
Jar bola pre včelstvá katastrofálna: Ceny môžu vzrásť až o 30 % za med!

TRENČÍN – Kým minuloročná sezóna bola pre včelárov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) podpriemerná, tohtoročnú včelársku jar označujú mnohí včelári za katastrofálnu. Ak bude pretrvávať doterajší, pre včelstvá nepriaznivý stav, ceny medu môžu stúpnuť až o 30 percent. Uviedol to predseda Regionálneho združenia Slovenského zväzu včelárov v TSK Milan Janco.

slovakia

left justify in out

Včelári podľa neho očakávajú znášky z lipy, slnečnice a najmä z hory (lesné  medovicové medy), dúfajú že keď bola zlá jar, leto a jeseň budú pre znášky dobré. „Každý včelár žije v symbióze s prírodou a preto každý prírodný extrém, akým boli tohtoročné jarné mrazy, mu a jeho včelám narobia starosti a problémy. Súčasné ceny medu sa pohybujú na úrovni päť až sedem eur za kilogram,“ skonštatoval Janco s tým, že nepriaznivé podmienky môžu jeho cenu zdvihnúť až nad deväť eur za kilogram. V TSK je podľa neho registrovaných 2178 včelárov, ktorí obhospodarujú 20.826 včelstiev v 13 základných organizáciách. Druhovosť medov produkovaných v TSK zodpovedá širokej biodiverzite územia. Včelári v kraji tak produkujú pestrú škálu medov – od priezračných agátových až po čierne medovicové medy, ktoré sú v posledných rokoch dosť vzácne. „O tom že v našom kraji sa dorába kvalitný med, hovoria aj výsledky zo súťaže O najlepší slovenský med, ktorú vyhlasujú každoročne na výstave Agrokomplex. Včelári z nášho kraja získavajú pravidelne popredné ocenenia. Naši včelári svoje medy nefalšujú, pretože česť a meno včelára sú u nich povýšené nad zisk,“ pripomenul Janco. Ako dodal, štát síce prispieva slovenským včelárom na nákup včelárskej technológie, dáva i dotáciu na opeľovanie, no pomoc je tak malá, že včelár ak nepredá med, má veľký problém zazimovať včelstvá a včeláriť na ďalší rok. „Včelári cítia zvýšenú požiadavku na predaj kvalitného medu, ktorý je priamo od včelára a ktorý môžu predávať formou predaja z dvora - z domu, alebo z včelnice, ako aj na miestnom trhovisku. Takto sa dostávajú naše kvalitné medy priamo k zákazníkovi a začína sa napĺňať to včelárske, že každá rodina by mala mať svojho včelára, ktorého pozná a od ktorého nakupuje med. Dôvera a osobný kontakt je najlepšia záruka kvality medu,“ uzavrel Janco.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies