Začal sa klimatický summit COP26. Zuzana Čaputová chce zastupovať mladú generáciu

NETKY.SK • 31 Október 2021, 15:51 • 2 min
Začal sa klimatický summit COP26. Zuzana Čaputová chce zastupovať mladú generáciu

GLASGOW - Minútou ticha za obete koronavírusovej pandémie sa v nedeľu v Glasgowe začal klimatický summit OSN známy ako COP26, ktorý potrvá do 12. novembra. Konferencia má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií.

slovakia

left justify in out

Po úvodnej minúte ticha nasledovali otváracie prejavy zástupcov jednotlivých krajín. Vo svojom úvodnom prejave zdôraznil predseda COP26 Alok Sharma dôležitosť tohto summitu v snahe splniť ciele stanovené v Parížskej klimatickej dohode z roku 2015, a to vrátane cieľa udržať nárast globálnej priemernej teploty maximálne na úrovni 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie. "Tento summit je našou poslednou veľkou nádejou na udržanie nárastu teploty maximálne na úrovni 1,5 stupňa Celzia. Táto medzinárodná konferencia musí priniesť výsledky," povedal Sharma.

 

img

 

Sharma ďalej dodal, že za "posledných niekoľko rokov došlo k pokroku, avšak úloha, ktorú teraz svetoví lídri majú, je v mnohých ohľadoch ťažšia ako na summite COP v Paríži v roku 2015". "Samozrejme, vieme, že geopolitika je komplikovanejšia ako v čase prijatia Parížskej dohody," povedal a dodal, že nastal čas, aby vlády "nechali duchov minulosti za sebou". Na konferencii sa očakáva účasť približne 20 000 politikov, diplomatov a aktivistov. Konferenciu budú dopĺňať aj sprievodné podujatia. Napríklad v sobotu 6. novembra sa v Glasgowe očakáva demonštrácia asi 100 000 ľudí na podujatí, ktoré dostalo názov Svetový deň klimatickej spravodlivosti.

 

Prečítajte si tiež: Lídri G20 prijali dohodu o globálnom otepľovaní. Čo má podľa nich kľúčový význam?

 

Prvý týždeň rokovaní bude venovaný predovšetkým diskusiám medzi vládnymi odborníkmi a na druhý týždeň sa zídu politickí lídri. Podľa britskej neziskovej organizácie Energy & Unit budú účastníci rokovať o obchode s emisnými povolenkami, finančnej podpore chudobných a klimaticky zraniteľných krajín či spoločných časových rámcoch znižovania emisií. Na bezpečnosť klimatického summitu má dohliadať približne 10 000 policajtov.

 

img

 

Slovenskú republiku bude zastupovať Zuzana Čaputová. Do Škótska odcestuje v nedeľu popoludní bežnou komerčnou linkou, aby znížila uhlíkovú stopu, ktorá by vznikla pri lete vládnym špeciálom. S prejavom vystúpi v utorok. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. "Čas je veľmi dôležitý. Je dobré, že sa hlásime k európskym klimatickým cieľom. Naše stratégie a plány však zatiaľ tento záväzok úplne nereflektujú. Preto musíme pridať. Potrebujeme konkrétny a reálny plán, ako klimatické ciele dosiahnuť, aby mladí ľudia v budúcnosti nedoplatili na naše rozhodnutia," konštatovala prezidentka.

 

Mohlo by vás zaujať: Máte radi kávu a ekológiu? Novinka od fínskych vedcov vás iste poteší

 

Kancelária prezidenta poukázala na to, že práve mladí ľudia pociťujú v súvislosti s klimatickou zmenou strach a úzkosť. Prieskum, ktorý pre nich uskutočnila agentúra Median SK, ukázal, že až 42 percent Slovákov vo veku 16 - 25 rokov má veľké obavy z dosahov klimatickej zmeny. Až 73 percent respondentov vo veku 16 - 25 rokov si myslí, že ľudstvo zlyhalo v starostlivosti o planétu.

 

Väčšina mladých ľudí (67 percent) je podľa prieskumu sklamaná z politikov, ktorí nevenujú klimatickým zmenám dostatok pozornosti. Pritom až 74 percent mladých Slovákov je ochotných uskromniť sa a robiť kompromisy vo svojom životnom štýle, ak by to pomohlo životnému prostrediu.

 

img

 

Čaputová ocenila, že Slovensko a zvyšok Európskej únie prijali záväzok redukcie emisií do roku 2030 o 55 percent. Nasledovať však podľa nej musia aj ostatní, keďže za dve tretiny všetkých globálnych emisií je zodpovedných 10 ich najväčších producentov na čele s Čínou.

 

Prezidentka sa v pondelok  večer zúčastní na recepcii podávanej britským premiérom Borisom Johnsonom za účasti členov britskej kráľovskej rodiny a premiérky Škótska Nicoly Sturgeonovej. Počas konferencie v Glasgowe má prezidentka naplánované bilaterálne stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, islandskou premiérkou Katrín Jakobsdóttir, výkonnou tajomníčkou Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) Patriciou Espinosovou a bývalým viceprezidentom USA Alom Gorom. V stredu sa v Edinburghu stretne s mladými Slovákmi, ktorí študujú na škótskych univerzitách.

 

K téme: Zálohovanie PET fliaš sa blíži. Ako bude vyzerať v praxi?

 

Klimatická konferencia OSN v Glasgowe sa považuje za najvýznamnejšie globálne klimatické fórum od prijatia Parížskej klimatickej dohody v roku 2015. Dvojtýždňové podujatie sa začne Fórom svetových lídrov, ktoré sa uskutoční 1. a 2. novembra. V týchto dňoch bude Prezidentský palác večer osvetlený symbolicky nazeleno.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies