Japonský premiér vyzval prezidenta USA, aby vyšetril údajnú sledovaciu kauzu

NETKY.SK • 26 August 2015, 09:26 • 2 min
Japonský premiér vyzval prezidenta USA, aby vyšetril údajnú sledovaciu kauzu

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe vyzval dnes amerického prezidenta Baracka Obamu, aby vyšetril obvinenia organizácie WikiLeaks, že USA vyvíjali špionážnu činnosť voči japonskej vláde a predstaviteľom spoločností. Informovala o tom agentúra DPA, citujúc hovorcu japonského kabinetu.

slovakia

left justify in out

WikiLeaks v júli zverejnila zoznam 35 cieľov, ktoré v Japonsku sledovala americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA). Okrem vládneho úradu sú medzi nimi ministerstvá financií a obchodu, ako i popredné japonské spoločnosti.
"Ak je to pravda, mohlo by to poznačiť naše dôverné vzťahy," povedal Abe počas 40-minútového telefonického rozhovoru s Obamom. Šéf Bieleho domu ponúkol Abemu ohľadom tejto záležitosti ospravedlnenie.


Abe, ktorý býva často kritizovaný za podvoľovanie sa Washingtonu, vyzval amerického prezidenta, aby podnikol patričné kroky v reakcii na dané obvinenia. Obaja lídri sa dohodli na pokračovaní rozhovorov týkajúcich sa danej otázky.
Špionážna činnosť NSA voči Tokiu sa podľa agentúry AP viaže k rokom 2007-09. Inkriminované materiály, ktoré WikiLeaks zverejnila, predstavujú päť správ o stanoviskách Japonska ohľadom medzinárodného obchodu a klimatických zmien.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies