Japonský premiér Abe reorganizoval vládu, zvýšil v nej počet žien

NETKY.SK • 3 September 2014, 10:12 • 2 min
Japonský premiér Abe reorganizoval vládu, zvýšil v nej počet žien

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes po prvý raz od návratu do funkcie koncom roku 2012 reorganizoval svoj kabinet. Päť z 18 ministerských postov v ňom obsadia ženy, čo je vnímané ako potvrdenie, že Abe chce pokračovať v reformách, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Abe zdôrazňuje, že v jeho politickom programe zameranom na posilnenie ekonomiky, nazývanom aj "Abenomika", má ústredné miesto využívanie talentu žien a posilňovanie ich postavenia. Jeho cieľom je dosiahnuť, aby v krajine ženy zastávali 30 percent vedúcich pozícií do roku 2020, uviedla agentúra AP.

 

V doterajšej, dnes odvolanej vláde boli dve ministerky. Piatimi ženami v kabinete Abe vyrovnal rekord pre japonskú vládu, rovnaký počet ministeriek mal prvýkrát kabinet Džuničiróa Koizumiho v roku 2001. K novým ministerkám patrí Júko Obučiová, dcéra niekdajšieho premiéra, ktorá bude viesť rezort obchodu a hospodárstva.

 

Obsadenie viacerých dôležitých postov vo vláde sa nezmenilo. Vo funkciách tak ostávajú hlavný tajomník vlády Jošihide Suga, minister financií Taró Asó, minister hospodárskej politiky Akira Amari či minister zahraničných vecí Fumio Kišida, čo je hodnotené ako signál politickej kontinuity.

 

Abeho doterajší vládny kabinet, ktorý vznikol v decembri 2012, bol podľa agentúry Kjódo najdlhšie pôsobiacim v Japonsku od druhej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies