Japonský cisársky pár navštívil ostrov Okinawa a vzdal poctu obetiam vojny

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 15:17 • 2 min
Japonský cisársky pár navštívil ostrov Okinawa a vzdal poctu obetiam vojny

TOKIO - Japonský cisár Akihito s cisárovnou Mičiko vzdali v utorok na ostrove Okinawa poctu obetiam druhej svetovej vojny. Pravdepodobne to bola ich posledná návšteva Okinawy, ktorej 30 percent obyvateľstva zahynulo vo vojne, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Cisár, ktorý strávil väčšinu takmer troch desaťročí na tróne úsilím o zahojenie vojnových rán, abdikuje v apríli. Pôjde o prvé odstúpenie japonského cisára za uplynulých 200 rokov.

 

Trojdňová návšteva Okinawy je zo strany cisárskeho páru 11. v poradí a prvou od roku 2014, keď na tento ostrov Akihito zavítal pred 70. výročím bitky o Okinawu. Vyše dvojmesačné boje medzi americkými a japonskými vojakmi si v roku 1945 vyžiadali smrť takmer 150.000 obyvateľov Okinawy.

 

Akihito s manželkou Mičiko v utorok položili kvety k pamätníku v meste Itoman, kde sa odohral jeden z najprudších bojov, a poklonili sa pamiatke obetí. Cisársky pár v stredu navštívi ostrov Jonaguni, ktorý je najzápadnejšou časťou japonského cisárstva.

 

Obyvatelia Okinawy žili pod americkou správou ešte 27 rokov po skončení vojny. V súčasnosti je na ostrove takmer 75 percent americkej vojenskej prítomnosti v Japonsku.

 

Cisársky pár po prvý raz navštívil Okinawu v roku 1975, keď boli spomienky na vojnu - vedenú v mene Akihitovho otca - ešte čerstvé a postoj k cisárskej rodine bol komplikovaný. Akihito, ktorý nastúpil na trón v roku 1989, sa stal v roku 1993 prvým japonským monarchom, ktorý navštívil Okinawu.

 

Akihito (84) v roku 2016 vyjadril obavy, že mu jeho pokročilý vek neumožní plniť si štátnické povinnosti. Jeho následníkom bude 58-ročný korunný princ Naruhito, jeho syn.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies