Japonsko schválilo novú obrannú doktrínu zameranú proti" hrozbe" Číny

NETKY.SK • 17 December 2010, 12:32 • 2 min
Japonsko schválilo novú obrannú doktrínu zameranú proti" hrozbe" Číny

Japonsko schválilo novú obrannú doktrínu zameranú proti" hrozbe" Číny

slovakia

left justify in out

Japonsko dnes schválilo novú vojenskú doktrínu, ktorá ráta s teroristickými hrozbami, možnosťou severokórejskej agresie a vojenským vzostupom Číny na rozdiel od hrozby Ruska v doktríne z čias studenej vojny.

Ide o prvú modernizáciu rámcových smerníc pre obranu od roku 2004. Jej cieľom je umožniť Japonsku flexibilnejšie reagovať na bezpečnostné hrozby a posilniť ochranu odľahlých a v niektorých prípadoch aj sporných ostrov, oznámila tlačová agentúra Kjódo.

Podľa novej doktríny je vojenský vzostup Číny a nárast jej námorných aktivít v blízkosti japonských ostrovov v Juhočínskom mori "dôvodom pre obavy zo strany regiónu i medzinárodného spoločenstva".

Čína v bezprostrednej reakcii obvinila Japonsko, že vo svojej novej obrannej doktríne má nezodpovedné vyjadrenia o Číne, na čo nemá žiadna krajina právo. A obvinila Japonsko, že sa neprávom vyhlasuje za arbitra medzinárodnej mienky. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ťiang Jü zdôraznila, že Čína sa celou svojou silou zasadzuje za mier a rozvoj v Ázii a nepredstavuje pre nikoho žiadnu hrozbu.

Zmena zodpovedá náročnému bezpečnostnému prostrediu, v ktorom sa Japonsko v súčasnosti nachádza a komplexne rieši všetky jeho výzvy, citovala agentúra ministra obrany Tošimiho Kitazawu.

Zavedením koncepcie "dynamickej obrannej schopnosti" prináša nová vojenská doktrína posun v porovnaní so starou politikou, v rámci ktorej Japonsko udržiavalo iba minimálne obranné kapacity nevyhnutné pre udržanie stability v regióne.

Japonsko tiež plánuje zvýšiť obrannú spoluprácu s demokratickými susedmi, ako sú Južná Kórea, Austrália a India, ako aj so svojím hlavným spojencom, USA.     Nová doktrína je formulovaná tak, aby uľahčila prípadné zrušenie japonského zákazu vývozu zbraní, čo je politicky citlivá záležitosť vzhľadom na pacifistickú ústavu krajiny.

Načrtáva obrannú politiku Japonska na 10-ročné obdobie od začiatku finančného roka 2011. Je to prvá obranná politika sformulovaná vládnucou Demokratickou stranou Japonska, ktorá vo voľbách v roku 2009 zosadila Liberálnodemokratickú stranu Japonska, vládnucu bez prerušenia takmer pol storočia.

Výdavky na obranu na najbližších päť rokov znížila na 279 miliárd dolárov (210 miliárd eur), vzhľadom na napäté verejné financie krajiny, čo je pokles o 6,74 miliardy eur v porovnaní s obdobím rokov 2005-2009.

Zdroj: TASR/DPA, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies