Japonsko požiadalo Rusko o odklad Putinovej návštevy

NETKY.SK • 23 September 2014, 09:13 • 2 min
Japonsko požiadalo Rusko o odklad Putinovej návštevy

TOKIO/MOSKVA - Japonská vláda vyhovela požiadavke Washingtonu a v súvislosti s vyostrením vzťahov Ruska a Západu kvôli kríze na Ukrajine preložila návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina z jesene na jar budúceho roku, informovala dnes ukrajinská redakcia spravodajskej spoločnosti BBC.

slovakia

left justify in out

Japonský premiér Šinzó Abe sa však s Putinom stretne v novembri na summite Ázijsko-tichomorského hospodárskeho spoločenstva (APEC) v Pekingu. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti Spojené štáty neprejavili pochopenie pre záujem Japonska o Putinovu návštevu v pôvodnom, jesennom termíne. RIA Novosti pripomína, že Japonsko sa v zahraničnej politike opiera o USA. Agentúra však dodáva, že japonský premiér trvá na pokračovaní dialógu s Ruskom, čo potvrdil aj minulú nedeľu v telefonickom rozhovore s Putinom.

      

Termín jarnej návštevy Putina v Japonsku ešte nie je presne určený. Japonská strana uviedla, že záležitosť sa vyrieši "v závislosti od komplexného preskúmania rozličných faktorov". 
      

Neznámy je aj termín návštevy japonského ministra zahraničných vecí Fumia Kišidu v Rusku, ktorá má predchádzať Putinovej ceste do Tokia. Pôvodne mal Kišida do Moskvy zavítať túto jar, ale kvôli situácii na Ukrajine bol termín pracovnej návštevy preložený na iný, presnejšie neurčený termín.
      

V súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine a podozrením, že Rusko do nej aktívne zasahuje, Japonsko v auguste uvalilo na Rusko sankcie, ktorých súčasťou bolo zmrazenie majetku jednotlivcov či skupín priamo zapojených do ruskej anexie Krymu či v súvislosti s krízou na Ukrajine. Tokijská vláda najnovšie zvažuje, že na Rusko uvalí ďalšie sankcie v podobe sprísnenia obmedzení na finančné a energetické transakcie, aby sa japonské sankcie vyrovnali opatreniam USA a Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies