Jane Seymourová známa ako romantická dr. Quinnová jubiluje

NETKY.SK • 14 Február 2016, 11:36 • 2 min
Jane Seymourová známa ako romantická dr. Quinnová jubiluje

HAYES/BRATISLAVA - Britská herečka Jane Seymourová sa v pondelok 15. februára dožíva 65 rokov.

slovakia

left justify in out

Držiteľku dvoch Zlatých glóbusov a ceny Emmy pozná filmový svet najmä ako Bond girl z bondovky Žiť a nechať zomrieť (1973) a ako hlavnú predstaviteľku populárneho amerického seriálu Doktorka Quinnová (1993-1998). Jej celoživotné umelecké a všestranné snaženie ocenila britská kráľovná Alžbeta II., ktorá jej v roku 2000 udelila titul Rad britského impéria. Pseudonym Jane Seymourová si herečka zvolila podľa tretej manželky kráľa Henricha VIII. žijúcej v 16. storočí.

 

Vlastným menom Joyce Penelope Wilhelmina Frankenbergová sa narodila 15. februára 1951 v Hayes v anglickom grófstve Middlesex. V detstve navštevovala umeleckú školu zameranú na výtvarnú výchovu, jej snom však bol balet. Ako trinásťročná členka súboru London Festival Ballet tancovala v Prokofievovom Luskáčikovi dokonca na javisku londýnskej Kráľovskej opery. Sen o kariére baletky sa jej však o niekoľko rokov po úraze chrbtice rozplynul a ona sa rozhodlo pre herectvo.

 

Priestor pre svoje herecké ambície našla Jane Seymourová najskôr v divadle, na striebornom plátne debutovala koncom 60. rokov 20. storočia. Upozornila na seba najmä úlohou Pamely Plowdenovej, prvej lásky neskoršieho britského štátnika Winstona Churchilla v historicko-životopisnej dráme Young Winston (Mladý Winston, 1972). Pôvabnú herečku režiséri obsadzovali najmä do úloh romantických krások, ktorých kúzlu podliehajú i najskúsenejší a svetom ošľahaní dobrodruhovia. Ako krásna Bond girl, priateľka slávneho agenta 007 v podaní Rogera Moorea, sa predviedla v bondovke Live and Let Die (Žiť a nechať zomrieť, 1973). Orientálnou princeznou Farah sa stala v rozprávke o statočnom námorníkovi Sindibad and the Eye of the Tiger (Sindibád a tigrie oči, 1977).

 

Veľké uplatnenie našla Seymourová v televízii, kde vytvorila veľa hrdiniek najrozmanitejších charakterov a osudov. Predstavila sa napríklad ako Katy v seriálovom prepise románu Johna Steinbecka East of Eden (Na východ od raja, 1981), v ktorom za výkon získala Zlatý glóbus (1982). Zrejme jej najslávnejšou rolou, za ktorú britská herečka dostala druhý Zlatý glóbus (1996), bola úloha odvážnej Michaely Quinnovej v seriáli z prostredia Divokého Západu Dr. Quinn, Medicine Woman (Doktorka Quinnová, 1993-1998). Ponuka na úlohu doktorky Quinnovej prišla Jane Seymourovej údajne vo chvíli, keď najviac potrebovala peniaze a bola ochotná vziať hocijakú úlohu. Seriál odštartoval v roku 1993 a mal ohromný úspech, vysielal sa v 98 krajinách sveta a s jeho reprízami sa môžeme stretnúť dodnes. Cenu Emmy umelkyni vyniesla rola gréckej opernej speváčky Marie Callasovej v životopisnom televíznom filme Onassis: The Richest Man in the World (Onassis: Najbohatší muž sveta, 1988). V roku 1999 odkryla svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

 

Umenie pre Jane Seymourovú neznamená len film, napísala niekoľko kníh a predstavila tiež svoju kolekciu obrazov a sôch. Pri maľovaní používa jasné, optimistické farby, najradšej maľuje more, kvety, ženy a deti. Trikrát bola oficiálnou umelkyňou na svetových olympiádach. Navrhla sériu malieb pre projekt Open Heart (Otvorené srdce) a sochy pre zimné olympijské hry v kanadskom Vancouvri.

 

Seymourová je veľvyslankyňou neziskovej organizácie Childhelp. Pravidelne sa objavuje na benefičných a iných akciách zameraných na prevenciu, pomoc a liečbu zneužívaných detí a patrí medzi najaktívnejších členov a prispievateľov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies