Ján Počiatek rokoval s veľvyslancom USA o cestovnom ruchu, U.S. Steele aj boji proti rakovine

NETKY.SK • 28 Február 2013, 08:42 • 2 min
Ján Počiatek rokoval s veľvyslancom USA o cestovnom ruchu, U.S. Steele aj boji proti rakovine

Ján Počiatek rokoval s veľvyslancom USA o cestovnom ruchu, U. S.

slovakia

left justify in out

img

Zrýchlenie výstavby diaľničnej infraštruktúry, budúcnosť košickej fabriky U.S. Steel, ale aj boj proti rakovine prostredníctvom poštových známok boli témami rokovania ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Počiatka s veľvyslancom Spojených Štátov Amerických Theodorom Sedgwickom. Najvyšší predstaviteľ USA na Slovensku vyjadril presvedčenie, že Slovensko má veľký potenciál prilákať turistov spoza Atlantiku.

T. Sedgwick sa na stretnutí živo zaujímal o plány čerpania eurofondov a rozvoja dopravnej infraštruktúry v najbližších rokoch. Minister Ján Počiatek ho informoval o svojom pláne v najbližších štyroch rokoch rozostavať 310 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, pričom v najbližších troch rokoch plánuje verejnosti odovzdať do užívania vyše 130 kilometrov. J. Počiatek tak informoval svojho hosťa o zámere preinvestovať na infraštruktúrne projekty do roku 2016 spolu vyše osem miliárd eur.

Témou diskusie boli aj rokovania, ktoré v súčasnosti vedie vláda SR s predstaviteľmi košickej oceliarne U.S. Steel. Veľvyslanec USA ocenil „pozornosť, ktorú členovia vlády venujú tejto agende“. Z pohľadu ministerstva dopravy je oceliareň významným klientom pre štátneho nákladného dopravcu ZSSK Cargo. „Je v našom záujme, aby americká spoločnosť aj naďalej pôsobila na východe Slovenska, a urobíme pre to všetko, čo je v našich silách,“ potvrdil minister Ján Počiatek.

Jeho excelencia sa zaujímala aj o zámery rezortu dopravy s bratislavským letiskom, ktoré by mohlo byť vstupnou bránou do SR. T. Sedgwick pochválil Slovensko ako krajinu veľmi zaujímavú z pohľadu turizmu, pričom vyzdvihol atraktivitu Bratislavy. „Ak sem ľudia prídu, bude sa im tu veľmi páčiť,“ povedal na rokovaní s ministrom.

Zaujímavou formou spolupráce medzi Slovenskom a USA je vydanie tzv. Breast Cancer Stamp, teda poštovej známky Liečba rakoviny prsníka. S iniciatívou prišla americká strana, ktorá podobnú spoluprácu nadviazala aj s ďalšími krajinami v Európe ako Rakúsko, Írsko či Macedónsko. Cieľom poštovej známky s grafickou úpravou akademického maliara Vladislava Rostoku je propagovať význam boja proti rakovine prsníka. Slovenská pošta túto známku vydá 12. apríla 2013, na Deň narcisov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies