Ján Hyža už nie je prezident SZB, odvolalo ho prezídium

NETKY.SK • 25 Október 2015, 11:34 • 2 min
Ján Hyža už nie je prezident SZB, odvolalo ho prezídium

BANSKÁ BYSTRICA - Ján Hyža už nie je prezident Slovenského zväzu biatlonu. Na prezídiu mu pri hlasovaní väčšina z prítomných vyslovila nedôveru a do zvolania valného zhromaždenia poverila vedením zväzu Tomáša Fuska.

slovakia

left justify in out

Počas hlasovania sa vyslovovala dôvera aj viceprezidentom Ivorovi Lehoťanovi a Igorovi Luptovskému a obaja vo funkciách zostali. Hyžu odvolali so siedmimi hlasmi z dvanástich. Generálny sekretár zvätu Michal Baka informoval o niektorých detailoch, najmä o príčinách a nedostatkoch, ktoré sa v ostrej diskusii Jánovi Hyžovi vyčítali. "Najmä sa spomínala jeho nedostačujúca obhajoba záujmov zväzu navonok a rozoberali sa aj finančné záležitosti. Odchádzajúci bývalý prezident všetkým poďakoval a poprial všetko najlepšie."

 

Ján Hyža sa rozhodol zatiaľ nekomentovať celú záležitosť spojenú s odvolaním. "Až keď sa uvedú všetky príčiny, tak sa vyjadrím. Nie som prekvapený, ani sklamaný, je to normálny život."

 

V zákulisí sa hovorí o nečakanom prevrate a samotné odvolanie Jána Hyžu prekvapilo aj Tomáša Fuska. "Ja by som len zopakoval fakty, že v sobotu zasadalo prezídium a rozhodlo sa vyjadriť nedôveru prezidentovi. Hlasovaním ho odvolalo z funkcie a navrhlo termín mimoriadneho valného zhromaždenia, kde sa bude voliť prezident. Dočasne poverilo vedením zväzu mňa, s navrhnutým VZ v apríli, presný dátum sa ešte určí."

 

Ďalšie podrobnosti rokovania Tomáš Fusko neuviedol. "Pre mňa je to tiež totálna zmena, pred prezídiom som ani netušil, že ma poveria touto funkciou. V tomto momente si ani neviem predstaviť, čo na mňa čaká. Tým že prezídium odvolalo prezidenta, vyjadrilo nespokojnosť s vedením zväzu, to je jasné. Väčšina sa tak rozhodla, takže je možné sa domnievať, že to bolo oprávnené. Nemám zatiaľ všetky informácie, mám na starosti športovo-technickú komisiu a venujem sa organizácii súťaží. S ekonomikou som sa nestretol, len pri výročných správach, reči som prijímal, no nehodnotil."

 

Čo sa bude od Tomáša Fuska očakávať v čase do mimoriadneho valného zhromaždenia, presne uviedol. "Musím sa oboznámiť so skutočnosťami, začať rozhovory s trénermi, rezortnými strediskami, klubmi, zanalyzovať stav ekonomiky. Na otázky, ktoré sa vynárajú, treba jasne odpovedať, aby ľudia na valnom zhromaždení mali dostatočné informácie o tom, kde sa reálne zväz nachádza. Budem zbierať fakty, údaje, informácie a dôveryhodne ich poskytovať členskej základne, aby sa mohli všetci správne rozhodnúť pri výbere kandidáta a voľbe prezidenta."

 

Ján Hyža sa stal prezidentom Slovenského zväzu biatlonu pred piatimi rokmi v máji, keď vystriedal po ôsmich rokoch vo funkcii Juraja Sanitru. Vtedy mu na 6. valnom zhromaždení SZB v 2. kole volieb prejavilo dôveru 44 delegátov z celkového počtu 76.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies