Lombardsko začalo s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19

NETKY.SK • 24 Apríl 2020, 08:37 • 2 min
Lombardsko začalo s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19

RÍM - Taliansko začalo vo štvrtok v regióne Lombardsko s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. Cieľom je získať informácie o kolektívnej imunite obyvateľstva, čo úradom pomôže pri uvoľňovaní krízového režimu a opätovnom spúšťaní ekonomiky, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Úrady v Lombardsku, ktoré epidémia zasiahla najviac spomedzi všetkých talianskych regiónov, sa domnievajú, že informácie o miere premorenosti populácie koronavírusom, získané z výsledkov krvných testov, by prosperujúcemu priemyselnému regiónu mohli pomôcť vrátiť sa k obvyklému životu rýchlejšie a bezpečnejšie.

 

V husto osídlenom Lombardsku, ktorého metropolou je Miláno, zomrelo na koronavírus takmer 13.000 ľudí, čo je viac ako polovica z celkového počtu obetí epidémie v Taliansku.

 

Zdravotnícke úrady uviedli, že v Lombardsku bude každý deň vykonaných 20.000 testov. Najprv sa testujú tí, ktorí sú v najviac zasiahnutých provinciách: zdravotníci, ľudia v karanténe, ktorí majú príznaky koronavírusu, i tí, s ktorými boli v kontakte, ako aj osoby s miernymi príznakmi.

 

S celoplošným testovaním protilátok začalo už aj Nemecko a v pláne to majú Fínsko i Británia. Stále je však veľa otázok o spoľahlivosti údajov získaných z týchto testov.

 

 

Môže sa znova nakaziť

Sérologické testovanie niektorí odborníci označujú za kontroverzné a nedôveryhodné. Ani protilátky v krvi totiž ešte nemusia znamenať, že človek je pred infekciou chránený a nemôže sa koronavírusom znova nakaziť.

 

Virológovia a epidemiológovia zatiaľ nemajú dostatok údajov o novom koronavíruse a musia extrapolovať informácie z minulých epidémií, ako bola napr. epidémia SARS v rokoch 2002-03, aby mohli urobiť predpovede. Nateraz sa domnievajú, že imunitu proti koronavírusu SARS-CoV-2 musí mať najmenej 60 až 70 percent populácie, aby sa prerušil prenos choroby.

 

Vytvoriť kolektívnu imunitu je ťažké

Nedávnymi štúdiami, napr. aj tou, ktorú v marci a apríli uskutočnil francúzsky Pasteurov inštitút, sa zistilo, že dosiahnuť tzv. kolektívnu imunitu je ťažšie, ako sa predpokladalo. Na strednej škole v departemente Oise vo Francúzsku, ktorá bola jedným z klasterov nákazy, totiž vedci zistili, že protilátky proti COVID-19 sa vytvorili len u 26 percent študentov, učiteľov a ich rodín.

 

Okrem toho podľa vedcov stále nie je známe, ako dlho trvá imunita voči koronavírusu, čo znamená, že existuje riziko, že tí, ktorí sa považujú za imúnnych, sa môžu znovu infikovať a preniesť vírus ďalej na ostatných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona