AKTUALIZÁCIA: Moskovský súd udelil pokutu novinárke s protivojnovým plagátom

NETKY.SK • 15 Marec 2022, 07:12 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Moskovský súd udelil pokutu novinárke s protivojnovým plagátom

MOSKVA/PARÍŽ - Vysielanie hlavných správ na ruskej štátnej televíznej stanici Pervyj kanal narušila redaktorka s transparentom s protivojnovými heslami, ktorým vyzývala divákov, aby neverili propagande.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 15. marca 19:35

 

Zamestnankyni ruskej štátnej televízie Marine Ovsiannikovovej udelil moskovský súd v utorok pokutu vo výške 30 000 rubľov (247 eur) za to, že v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. Ako informovala televízia BBC, Ovsiannikovovú uznali za vinnú z organizácie nepovoleného verejného podujatia a bola prepustená na slobodu.

 

„Chcem všetkým poďakovať za podporu, priateľom i kolegom. Boli to naozaj veľmi ťažké dni môjho života,“ uviedla Ovsiannikovová po tom, ako ju prepustili. Zároveň upozornila na to, že v čase jej zadržania jej úrady nepovili kontakt s blízkymi a nebola jej poskytnutá žiadna právna pomoc, a preto sa ocitla v ťažkej situácii.

 

Aktualizácia 15. marca 16:00

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok uviedol, že bude diskutovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o poskytnutí ochrany ruskej novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá čelí trestu odňatia slobody po tom, ako v pondelok v priamom televíznom prenose ukázala plagát s protivojnovými heslami.

 

img

 

Novinárka tým vyzývala divákov, aby neverili kremeľskej propagande. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. „Spustíme diplomatické úsilie s cieľom poskytnúť (jej) ochranu - či už na (francúzskom) veľvyslanectve, ale aj ochranu prostredníctvom azylu. Počas najbližších rozhovorov s prezidentom Putinom budem mať príležitosť navrhnúť toto riešenie veľmi priamym a konkrétnym spôsobom,“ povedal Macron. Marina Ovsiannikovová v pondelok narušila vysielanie hlavného spravodajského programu Vremia na ruskej štátnej televíznej stanici Pervyj kanal.

 

Video, ktoré zverejnila Maria Ovsianniková ešte pred živým vstupom hlavného spravodajského vysielania.

 

Na videu, ktoré sa v Rusku rozšírilo najmä na sociálnej sieti Telegram, možno vidieť ako do záberu s moderátorkou v televíznom štúdiu vstúpi s plagátom na ktorom bolo napísané „nie vojne, zastavte vojnu. Neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne.“ Kremeľ označil tento počin za „chuligánstvo“. Úrad OSN pre ľudské práva vyzval ruských predstaviteľov, aby zabezpečili, že Ovsiannikovová „nebude čeliť žiadnym represáliám za uplatňovanie svojho práva na slobodu prejavu“. V Rusku schválili 4. marca zákon, ktorý zakazuje verejné vyjadrenia zamerané na diskreditáciu ruskej armády. Za jeho porušenie hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

 

Pôvodné správa:

 

Na videu, ktoré sa v Rusku okamžite rozšírilo najmä na sociálnej sieti Telegram, možno vidieť, ako do záberu redaktorky v televíznom štúdiu hlavného spravodajského programu Vremia, vstupuje žena s plagátom, ktorý obsahoval protivojnové heslo „Nie vojne, zastavte vojnu“„Neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne,“ napísala ďalej na plagáte s nakreslenou ukrajinskou a ruskou vlajkou.

 

 

 

Podľa BBC sa žena s plagátom volá Marina Ovsiannikovová a údajne pracuje pre televíziu. V krátkom videu, ktoré zverejnila pred incidentom s plagátom, uviedla, že vojna je zločin, za ktorý môže agresorské Rusko. Jediný zodpovedný je podľa nej Vladimir Putin. Žena napokon skončila na polícii. 

 

Prečítajte si tiež: Poradca Volodymyra Zelenského predpovedal koniec vojny

 

Pervyj kanal označuje ruskú inváziu na Ukrajine za „špeciálnu vojenskú operáciu“, ktorej cieľom je „denacifikovať“ Ukrajinu, píše Reuters. Televízia už uviedla, že začala interné vyšetrovanie tohto incidentu.

 

Možno vás zaujme: Prešovský policajt zastrelil kolegu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies