Ďalšia EKO zmena na Slovensku: Predavač si od vás môže vypýtať mikroténové vrecko späť, ak ho nepoužijete povoleným spôsobom

NETKY.SK • 17 Január 2019, 12:01 • 2 min
Ďalšia EKO zmena na Slovensku: Predavač si od vás môže vypýtať mikroténové vrecko späť, ak ho nepoužijete povoleným spôsobom

Slovenské supermarkety odštartovali novú éru. Naučia nás ekologickejšiemu správaniu!

slovakia

left justify in out

Nie je to tak dávno, čo sa na Slovensku skončila éra igelitových tašiek zadarmo k nákupu. Momentálne to funguje tak, že sú spoplatnené, preto si každý dvakrát rozmyslí, či ju vôbec potrebuje. Okrem toho sa začali vyrábať z nových, biologicky rozložiteľných, materiálov, aby pre prírodu nepredstavovali takú hrozbu.

 

img

 

V jednotlivých supermarketoch však stále nájdeme mikroténové vrecúška, do ktorých sa balí pečivo, ovocie a zelenina. Žiaľ, ich spotreba stúpla po spoplatnení igelitových tašiek. Ľudia ich totiž nevyužívali len na to, k čomu boli určené, ale aj na balenie svojich menších nákupov. A tak nie je ničím neobvyklým, ak od pokladne vidíme odchádzať zákazníka aj s tromi či štyrmi  mikroténovými vrecúškami, v ktorých má svoj nákup. Tomu je však koniec.

 

img

 

Aj veľké obchodné reťazce sa začali viac zamýšľať nad tým, ako minimalizovať odpad, obzvlášť ten plastový. Napríklad Tesco do svojich prevádzok umiestnilo pre nakupujúcich odkaz:

-----------------------------------

Vážení zákazníci, 
berte prosím ohľad na životné prostredie a používajte ponúkané mikroténové vrecká na hygienické balenie nebalených výrobkov, primárne na pečivo, voľné ovocie a zeleninu.


V prípade použitia vrecka z hygienických dôvodov, teda primárne na nebalené potraviny, napríklad pečivo, ovocie a zeleninu, obchodník nepožaduje poplatok za toto vrecko. Pokiaľ zákazník na pokladni požiada o vrecko na múku/cukor, ktorá sa sype, mrazené veci (napr. mrazený špenát), textil a pod., tak mu vrecko z hygienických dôvodov vydáme zdarma. Pokiaľ by však zákazník požadoval mikroténové vrecko na odnos nákupu, nesmieme mu vrecko zdarma vydať. Namiesto toho zákazníkom ponúkneme klasickú TESCO tašku alebo inú alternatívu, ktoré sú k dispozícii na obchode.

-----------------------------------

 

Ak by pokladník videl, že mikroténové vrecká nevyužívate povoleným spôsobom, prípadne si ich beriete „do zásoby“, má právo si ich od vás vypýtať.

 

img

 

Hoci sú plastové obaly v obchodoch stále dostupné, veríme, že čoskoro sa to zmení a ľudia v záujme životného prostredia prejdú na iné alternatívy, ktoré možno používať opakovane. Na trhu sa už objavujú rôzne plátené vrecká, ktoré sú voči mikroténovým sáčkom ekologickou alternatívou a dopyt po nich stále rastie.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies