Jahnátek: Matovičove nešťastné tabule na obchodoch spresníme

NETKY.SK • 6 November 2013, 15:22 • 2 min
Jahnátek: Matovičove nešťastné tabule na obchodoch spresníme

BRATISLAVA – Tabule na obchodoch, ktoré majú ľudí informovať o podiele slovenských výrobkov v predajni, sa spresnia.

slovakia

left justify in out

Umožní to novela zákona o potravinách, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda. Podľa šéfa agrorezortu Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) sa takto spresnia "nešťastné Matovičove tabule, ktoré boli veľmi zle vypracované". Tabule totiž presadil do zákona cez pozmeňujúci návrh poslanec OĽaNO Igor Matovič.

Po novom by sa tak od marca 2014 mal zverejňovať na tabuliach len zoznam prevádzkovateľov, ktorí predávajú potraviny konečnému spotrebiteľovi. Má mať minimálne formát A3 a súčasne sa má rozšíriť o 20 základných potravín, pri ktorých sa bude udávať, aký podiel z nich je vyrobený na Slovensku. "To už dá väčší obraz zákazníkovi o tom, ako sa obchodný reťazec správa," odôvodnil Jahnátek po dnešnom rokovaní vlády.

V novele zákona o potravinách sa tiež zavádzajú zmeny v súvislosti s výškou pokút. Podľa ministra sa dáva ešte jedna možnosť pri v poradí druhom nájdení potravín po lehote spotreby. V tomto prípade bude možné dať pokutu vo výške dvojnásobku pôvodnej tarify. Nie však dvojnásobku udelenej pokuty, ale rozmedzia, v akom sa pokuta mohla udeliť.

Agrorezort tiež upraví právnou normou dobrovoľné označovanie potravín vyrábaných na Slovensku. Týmto chce ministerstvo podľa Jahnátka dostať na obaly označenie slovenská potravina, potravina vyrobená na Slovensku, regionálna potravina a farmárska potravina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies