Jahnátek: EÚ sa snaží zabrániť rozšíreniu afrického moru ošípaných

NETKY.SK • 24 September 2013, 08:03 • 2 min
Jahnátek: EÚ sa snaží zabrániť rozšíreniu afrického moru ošípaných

BRUSEL - Rada EÚ pre poľnohospodárstvo na dnešnom zasadnutí v Bruseli rozhodla o vyčlenení 2,5 milióna eur v rámci boja proti rozšíreniu afrického moru ošípaných na územie Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek v rozhovore pre TASR spresnil, že niektoré členské krajiny únie sú znepokojené výskytom epidémie afrického moru ošípaných v Bielorusku.

"Rada ministrov schválila sumu 2,5 milióna eur na riešenie tejto problematiky, hlavne na prevenciu a informovanosť, aby sa táto choroba nedostala na pôdu EÚ," uviedol Jahnátek. Šéf slovenského agrorezortu zdôraznil, že najviac sa v tejto otázke angažovalo Maďarsko, ktoré na Rade ministrov vyhlásilo, že sa cíti ohrozené touto prenosnou chorobou ošípaných. "A keďže prenos baktérií je dnes taký ľahký, každý členský štát sa musí cítiť ohrozený," skonštatoval Jahnátek.

Africký mor ošípaných (AMO) bol zistený prvýkrát v minulom storočí v južnej Afrike. Ide o ochorenie charakterizované akútnym priebehom, zvýšeným sklonom ku krvácaniu postihnutých zvierat a vysokým percentom úmrtnosti. Prvý prenos z Afriky do Európy bol zaznamenaný v roku 1957. O nákaze AMO začalo v Európe hovoriť po roku 2007, po jej rozšírení v Gruzínsku, Arménsku a ďalších krajinách kaukazskej oblasti. V roku 2011 ju zistili v Ruskej federácii a v tomto roku jej výskyt hlásia v Bielorusku.

Nákaza AMO je ekonomicky náročná, nakoľko spôsobuje vysokú mortalitu postihnutých prasiat a jej likvidácia s následnými prísnymi ochrannými opatreniami je veľmi nákladná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies