J. FIGEĽ: Nový generálny prokurátor by mal nastúpiť už do nových podmienok

NETKY.SK • 30 December 2010, 08:20 • 2 min
J. FIGEĽ: Nový generálny prokurátor by mal nastúpiť už do nových podmienok

J. FIGEĽ: Nový generálny prokurátor by mal nastúpiť už do nových podmienok

slovakia

left justify in out

img

Ideálne by bolo, ak by parlament dokázal novelizovať zákon o prokuratúre v takom čase, aby nový generálny prokurátor nastúpil už do nových podmienok, myslí si predseda KDH Ján Figeľ. Zmena by sa mala týkať tak obmedzenia počtu mandátov generálneho prokurátora na jeden, ako aj zákazu vydávania negatívnych rozhodnutí, novej definície tzv. záväzných ustanovení a spôsobu výberu čakateľov na prokurátorov. Figeľ to pre TASR uviedol v reakcii na problémy, ktoré pri voľbe generálneho prokurátora doteraz vznikli.
Zmena zákona o prokuratúre, ako aj rokovacieho poriadku Národnej rady SR tak, aby voľba generálneho prokurátora prebehla verejne, môžu podľa neho prispieť nielen k úspešnej voľbe, ale aj k lepšiemu fungovaniu prokuratúry ako takej. "Dochádzame do stavu, keď vidíme, že si to vyžaduje nielen zmenu osoby, ale aj systému," vyhlásil Figeľ.
Ak by bolo zo zákona možné zvoliť generálneho prokurátora len na jedno sedemročné funkčné obdobie, odpadli by podľa neho problémy podobné tým z jesene 2010, keď koalícii pravidelne chýbalo v tajnej voľbe niekoľko hlasov. "Tieto pokušenia by sa eliminovali. Jednoducho by bol jeden mandát a dosť," povedal Figeľ. Každý generálny prokurátor by si na konci volebného obdobia "dokončil svoju robotu" a uvoľnil priestor iným kandidátom. "Sedem rokov prekrýva predsa v tomto prípade už tretiu vládu," pripomenul Figeľ, podľa ktorého je v prípade takejto významnej funkcie štrnásť rokov už príliš veľa. "Slovensko potrebuje reformu prokuratúry. Ten bod jedného mandátu je podľa mňa konštruktívny návrh, zastavenie negatívnych rozhodnutí, lepšie definovanie tzv. záväzných usmernení zo strany generálnej prokuratúry, spôsob, ako sú vyberaní noví čakatelia za prokurátorov, posilnenie nezávislosti postavenia prokurátora ako osoby v procese vyšetrovania," zhrnul Figeľ predstavy KDH o novele zákona o prokuratúre.
"Z každej krízy vedie cesta buď do ďalšej, ešte hlbšej krízy, alebo von. A to, že sme sa zhodli na verejnej voľbe, môže byť oslobodzujúce," dodal. KDH by si podľa neho vedelo predstaviť aj zmenu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, keďže sa však nepodarilo dosiahnuť v tejto téme konsenzus v koalícii a nie je ani súčasťou Programového vyhlásenia vlády, KDH na tomto riešení netrvá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies