Izraelský expremiér Šaron dal príkaz neubližovať Arafatovi

NETKY.SK • 7 November 2013, 17:31 • 2 min
Izraelský expremiér Šaron dal príkaz neubližovať Arafatovi

JERUZALEM – Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron nariadil, aby počas izraelského obliehania sídla Palestínskej samosprávy v Rámalláhu nikto neublížil jej lídrovi Jásirovi Arafatovi. Agentúre AFP to vo štvrtok povedal Šaronov bývalý poradca Raanan Gissin.

slovakia

left justify in out

Arafat žil posledné dva roky do svojej smrti v roku 2004 v sídle Mukátaa, ktoré obliehali izraelskí vojaci pre podozrienie, že v komplexe sa ukrývajú hľadaní palestínski teroristi. Šaron podľa Gissina urobil všetko preto, aby palestínskeho lídra vojaci nezabili. Chcel sa podľa neho vyhnúť tomu, aby Izrael obviňovali z Arafatovej smrti.

Gissinove tvrdenie prichádza práve v čase, keď Organizácia za oslobodenie Palestíny vyzvala na medzinárodné vyšetrenie "zabitia" Arafata potom, čo švajčiarski experti konštatovali jeho otravu rádioaktívnym polóniom. Palestínčania z jeho smrti podozrievajú Izrael. “Namiesto nepodložených obvinení proti Izraelu by sa mali Palestínčania radšej zamerať na tých z Arafatovho okolia, ktorí mali záujem na jeho smrti a na získaní financií, ktoré spravoval,” vyhlásil Gissin.

Švajčiarski vedci po preskúmaní vzoriek z telesných pozostatkov Jásira Arafata dospeli k záveru, že palestínsky vodca pravdepodobne zomrel na otravu polóniom. Izrael podozrenia, že stojí za otrávením palestínskeho lídra, poprel. Arafat zomrel v novembri 2004 vo Francúzsku vo veku 75 rokov, lekári však nedokázali určiť presnú príčinu smrti. Na žiadosť jeho vdovy Suhy vtedy neurobili žiadnu pitvu. Exhumáciu vykonali v novembri 2012 pre rastúce podozrenia, že sa stal obeťou atentátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies