Izraelskí parlament schválil zákon o brannej povinnosti pre ortodoxných

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 13:41 • 2 min
Izraelskí parlament schválil zákon o brannej povinnosti pre ortodoxných

JERUZALEM - Opozícia hlasovanie na protest proti zmenám bojkotovala.

slovakia

left justify in out

Izraelskí poslanci schválili zákon, ktorí na ultraortodoxných židov uvalí povinnosť slúžiť v izraelskej armáde. Táto otázka je predmetom dlhodobého sporu v izraelskej spoločnosti a viedla k tiež rozsiahlym protestom. Téma významne rezonovala v čase minuloročných volieb, z ktorých vzišla súčasná stredopravá vláda presadzujúca reformu brannej povinnosti. Stredajšie hlasovanie v Knessete ju schválilo v pomere hlasov 67:1. Opozícia hlasovanie na protest proti zmenám bojkotovala.

 

Vyznávačov ultraortodoxného judaizmu, ktorí tvoria približne osem percent z osemmiliónovej populácie Izraela, už od jeho založenia v roku 1948 zvyknú oslobodzovať od povinnej vojenskej služby, aby sa mohli venovať náboženskému štúdiu. Ultraortodoxní trvajú na tom, že ich mladí muži slúžia vlasti prostredníctvom modlitieb a štúdia, a tak uchovávajú židovské učenie a dedičstvo. Podľa ich názoru povolávanie do služby ohrozí ich komunitu. Sekulárnych Izraelčanov však výnimky hnevajú, pretože podľa nich nie sú férové. 

Cieľom sporného vládneho návrhu je každoročné zvyšovanie počtu ultraortodoxných v armáde tak, aby sa v polovici roka 2017 dosiahla hranica 5200 odvedencov, čo by malo byť zhruba 60 percent ultraortodoxných mužov v danom veku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies