Izrael sprísňuje tresty pre palestínskych vrhačov kameňov, ohrozujú životy

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 13:09 • 2 min
Izrael sprísňuje tresty pre palestínskych vrhačov kameňov, ohrozujú životy

JERUZALEM - Izraelský parlament prijal zákon sprísňujúci tresty za hádzanie kameňov do idúcich áut a na cesty, za ktoré môže teraz páchateľom hroziť až 20 rokov väzenia, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vrhanie kameňov palestínskymi demonštrantmi na autá Izraelčanov je pomerne bežným javom na cestách v Predjordánsku, ale aj vo východnom Jeruzaleme. Občas sa k týmto praktikám utiekajú aj židovskí osadníci, ktorí tak útočia nielen na Palestínčanov, ale aj na izraelské bezpečnostné zložky, ak sa s nimi dostanú do potýčok.

 

Väčšina týchto incidentov sa končí menšími zraneniami, ale došlo aj k viacerým prípadom, keď malo vrhanie kameňov za následok smrť alebo vážne zranenia. Ako spresnil Reuters, od roku 2011 zraneniam spôsobeným vrhačmi kameňov podľahli traja Izraelčania vrátane dojčaťa a malého dievčaťa.

 

Predkladateľkou návrhu bola ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová, ktorá vychádzala z návrhu vypracovaného svojou predchodkyňou vo funkcii Cipi Livniovou. Za sprísnenie zákona hlasovalo v noci nadnes 69 poslancov izraelského parlamentu, proti návrhu boli 17 poslanci. V reakcii na výsledok hlasovania Šakedová uviedla, že "tolerancia voči teroristom sa dnes končí. Vrhač kameňov je terorista a len primeraný trest môže poslúžiť ako odstrašenie a učiniť zadosť spravodlivosti".

 

Nový zákon predpokladá trest do 20 rokov väzenia, ak sa vrhačovi kameňa dokáže zámer spôsobiť telesné zranenie ľuďom nachádzajúcim sa v idúcom aute, a desať rokov väzenia, ak sa tento zámer nedokáže.

Agentúra Reuters pripomenula, že prokurátori podľa doterajšieho zákona zvyčajne žiadali trest odňatia slobody v trvaní najviac troch mesiacov v prípade, že vrhač kameňov nespôsobil obeti vážne zranenie. Palestínski predstavitelia označili nový zákon za rasistický a za porušenie všeobecne uznávaného pravidla, že trest musí zodpovedať miere previnenia.

 

Zákon bude platiť na izraelskom území vrátane východného Jeruzalema, ale nie v okupovanom Predjordánsku, kde platí izraelská armádna jurisdikcia. Podľa údajov izraelského parlamentu súdy v krajine ročne riešia až 1000 káuz vrhačov kameňov. Ľudskoprávne skupiny kritizujú Izrael za používanie neprimeranej sily na potlačenie palestínskych protestov, ktorá má za následok obete na životoch i zranených.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies