IZRAEL: Parlamentné voľby sa skončili prekvapujúcou patovou situáciou

NETKY.SK • 23 Január 2013, 08:12 • 2 min
IZRAEL: Parlamentné voľby sa skončili prekvapujúcou patovou situáciou

IZRAEL Parlamentné voľby sa skončili prekvapujúcou patovou situáciou - Politika Izraelské parlamentné voľby sa skončili prekvapujúcou patovou situáciou medzi nekompromisným blokom súčasného premiéra Benjamina Netanjahua a jeho stredoľavými rivalmi. To nút

slovakia

left justify in out

imgIzraelské parlamentné voľby sa skončili prekvapujúcou patovou situáciou medzi nekompromisným blokom súčasného premiéra Benjamina Netanjahua a jeho stredoľavými rivalmi. To núti oslabeného izraelského lídra zostaviť koalíciu zo strán oboch táborov, a to napriek tomu, že zastávajú diametrálne odlišné názory na mierový proces na Blízkom východe, ako aj na ďalšie citlivé otázky, napísala dnes agentúra AP.

Izraelské médiá dnes ráno oznámili, že pri 99,8 percentách doteraz zrátaných hlasov má každý blok po 60 z celkového počtu 120 parlamentných kresiel. Netanjahu, ktorý vyhlásil predčasné voľby s vidinou ľahkého víťazstva, bude mať teraz so zostavovaním novej vlády veľa práce, nakoľko konkurenčný tábor zo svojich 60 kresiel disponuje 12 kreslami pochádzajúcimi z arabských strán, ktoré sa ešte nikdy nepripojili ku koalícii. 

Nečakane silný výsledok politického nováčika, centristickej strany Ješ atid (Existuje budúcnosť) takisto výrazne zamiešal predvolebné odhady a pripravil Netanjahuovi neplánovanú prekážku.

Izraelský premiér Netanjahu sa prihlásil k víťazstvu vo voľbách

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa prihlásil k víťazstvu v dnešných predčasných parlamentných voľbách v Izraeli.

Z prvých odhadov výsledkov po zatvorení volebných miestností vyplynulo, že sa Netanjahu bude môcť postaviť na čelo tesnej väčšiny pravicových strán v parlamente.

Netanjahu sa na svojom profile na sociálnej sieti Facebook krátko po zverejnení prvých odhadov výsledkov volieb poďakoval Izraelčanom za znovuzvolenie.

"Z predbežných výsledkov je zrejmé, že sa Izraelčania rozhodli, že chcú, aby som pokračoval vo funkcii premiéra a aby som vytvoril čo najširšiu vládnu koalíciu," napísal Netanjahu podľa agentúry Reuters.

Spoločná kandidátka pravicových strán Likud-Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov) získala podľa predbežných odhadov v 120-člennom Knesete 31 kresiel, čo je výrazne menej, ako sa očakávalo. Doteraz mal tento pravicový blok 42 mandátov.

Na druhom mieste prekvapivo skončila len pred rokom založená centristická strana Ješ atid (Existuje budúcnosť) vedená bývalým novinárom Jairom Lapidom so ziskom 19 kresiel.

Opozičná Strana práce na čele so Šeli Jachimovičovou skončila na treťom mieste a získala 17 kresiel.

Ultranacionalistická strana ha-Bajit ha-Jehudi (Židovský domov) Naftaliho Bennetta, ktorá by mohla vstúpiť do vládnucej koalície, získala približne 12 mandátov. Rovnaký počet mandátov by mala získať aj ultraortodoxná strana sefardských Židov Šas, ďalší adept na vstup do vlády, podobne ako strana aškenázskych Židov Zjednotený judaizmus Tóry, ktorá získala šesť kresiel.

Ha-Tnua (Hnutie) bývalej šéfky diplomacie Cipi Livniovej má podľa prognóz len sedem mandátov.

Tri arabské strany, ktoré by sa mali dostať do parlamentu, získajú okolo deväť kresiel.

Konečné oficiálne výsledky by mali byť známe v stredu ráno. Otvorí sa tak cesta pre koaličné rokovania medzi straníckymi lídrami, ktoré môžu trvať vyše mesiaca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies