Izrael je pred Abbásovým prejavom v OSN v stave vysokej pohotovosti

NETKY.SK • 23 September 2011, 21:57 • 2 min
Izrael je pred Abbásovým prejavom v OSN v stave vysokej pohotovosti

Izrael je pred Abbásovým prejavom v OSN v stave vysokej pohotovosti

slovakia

left justify in out

img

Izrael sa nachádza v stave vysokej pohotovosti, keďže palestínsky prezident Mahmúd Abbás má dnes požiadať Organizáciu Spojených národov o uznanie palestínskeho štátu.
Pred očakávanými masovými demonštráciami či násilnosťami bolo rozmiestnených približne 22.000 policajných a bezpečnostných príslušníkov, najmä na okupovanom západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme. Informoval o tom dnes izraelský policajný hovorca Mickey Rosenfeld, napísala agentúra DPA.
Polícia je pripravená na prípadné zrážky, ku ktorým by mohlo dôjsť po dnešných modlitbách vo východnom Jeruzaleme. Ten Palestínčania pokladajú za hlavné mesto svojho budúceho štátu. 
Izraelské úrady posilnili aj bezpečnosť na kontrolnom stanovišti Kalandia, ktoré sa nachádza medzi Jeruzalemom a mestom Ramalláh na západnom brehu Jordánu.
Abbás podľa očakávania predloží oficiálnu žiadosť OSN, aby schválila Palestínu za členský štát. Prezident tak má urobiť hneď po svojom prejave pred Valným zhromaždením OSN v New Yorku, ktorý má predniesť o 18.00 h SELČ.
V stredu sa približne 20.000 Palestínčanov zúčastnilo mierového zhromaždenia v Ramalláhu, ktoré sa konalo pod obrovským pútačom s nápisom "UN 194" (OSN 194). Bola to narážka na palestínsku kampaň usilujúcu sa o to, aby sa palestínske enklávy - pásmo Gazy, západný breh Jordánu aj východný Jeruzalem - stali v poradí 194. členským štátom OSN.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies