Rusi zadržali vyše 50 krymských Tatárov

NETKY.SK • 5 September 2021, 11:28 • 2 min
Rusi zadržali vyše 50 krymských Tatárov

KYJEV - Ruská Federálna bezpečnostná služba zadržala v piatok a v sobotu Podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí 5 krymskotatárskych aktivistov vrátane Narimana Dželala, podpredsedu Medžlisu, neformálneho parlamentu krymských Tatárov.

slovakia

left justify in out

Ruské bezpečnostné zložky zadržali na Kryme vyše 50 miestnych Tatárov. Ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľudmila Denisovová uviedla, že ruská Federálne bezpečnostná služba (FSB) najskôr zadržala 5 aktivistov z radov krymských Tatárov a vykonala razie v ich domovoch.

 

V reakcii na to sa pred pobočkou FSB v meste Simferopol zhromaždili desiatky ľudí, aby protestovali proti zatýkaniu. Ruské orgány následne zadržali viac ako 50 osôb. Podľa Denisovovej ich odviezli na rôzne policajné stanice na Krymskom polostrove, kde ich vypočúvajú bez prítomnosti právnych zástupcov. 

 

"V dôsledku toho bolo zadržaných viac ako 50 krymských Tatárov. Násilne ich strčili do autobusov, zbili a previezli na rôzne policajné stanice na dočasne okupovanom Kryme, kde ich vypočúvajú bez prítomnosti právnikov."

 

Možno vás zaujme: Krymskí Tatári na summite v Kyjeve navrhli uznať Krym ako ruský polostrov

 

Dodala, že medzi zadržanými sú aj dvaja novinári, a vyzvala celé medzinárodné spoločenstvo, aby využilo všetky možné páky s cieľom ukončiť represie voči pôvodnému obyvateľstvu.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteri vyzval na ich prepustenie."Obyvatelia Krymu sa opäť uchýlili k prenasledovaniu krymských Tatárov. V ich domovoch prebiehajú pravidelné razie a zadržania. Všetci zadržaní musia byť prepustení!"

 

Prečítajte si: Päť západných krajín vytvorí fond na boj proti Rusku na Ukrajine

 

Ukrajinské ministerstvo zahraničia konštatovalo, že najnovšia vlna zadržania bola odplatou za účasť na ustanovujúcom summite Krymskej platformy a predstavuje najnovšiu zo série represií zo strany Ruska, ktoré sú zamerané na zastrašovanie predstaviteľov krymskotatárskeho ľudu a ich vyháňanie z dočasne obsadeného polostrova.

 

 

 

Minulý týždeň Ukrajina hostila Krymskú platformu, medzinárodný summit zameraný na vytvorenie tlaku na Rusko v súvislosti s anexiou. Osud krymských Tatárov bol jednou z najdôležitejších otázok programu. Rusko anektovalo Krymský polostrov od Ukrajiny v roku 2014. Medzi etnickými Rusmi, ktorí predstavujú väčšinu z 2,3 milióna obyvateľov Krymu, mala anexia širokú podporu.

 

Krymskí Tatári, ktorí tvorili asi 15 percent populácie polostrova, boli proti. Podľa odhadov Krym od roku 2014 opustilo asi 30 000 Tatárov. Niektorí, ktorí zostali, čelili zásahu ruských úradov. Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International odsúdili úrady na Kryme približne 80 krymských Tatárov na základe rôznych obvinení a 15 aktivistov je nezvestných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies