Austrália zaradila koaly medzi ohrozené druhy

NETKY.SK • 11 Február 2022, 10:03 • 2 min
Austrália zaradila koaly medzi ohrozené druhy

CANBERRA – Austrália v piatok oficiálne zaradila koaly, ktoré sa vyskytujú na jej východnom pobreží, medzi ohrozené druhy. Počet týchto vačkovcov totiž za uplynulé dve desaťročia výrazne klesol, pričom ochrancovia životného prostredia kritizujú Austráliu za to, že ich doposiaľ nezvládla ochrániť. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Podľa ochrancov prírody populácia týchto vačkovcov za uplynulé dve desaťročia klesla na väčšine územia východnej Austrálie, pričom varujú, že koaly sa teraz postupne blížia k vyhynutiu. Austrálska ministerka životného Sussan Leyová uviedla, že koaly zaradili medzi ohrozené druhy, aby im poskytli väčšiu mieru ochrany v austrálskych štátoch Nový Južný Wales a Queensland a na teritóriu austrálskeho hlavného mesta. „Prijímame bezprecedentné kroky, aby sme ochránili koaly,“ uviedla Leyová, pričom vyzdvihla nedávny sľub austrálskej vlády, ktorá sa zaviazala, že na ochranu koál a obnovu ich životného prostredia vyčlení 50 miliónov austrálskych dolárov (31,3 milióna eur).

 

img

 

Koaly, ktoré sú symbolom unikátnej austrálskej prírody, zaradili medzi zraniteľné druhy iba pred desiatimi rokmi. Ich prežitie v súčasnosti ohrozujú najmä dôsledky lesných požiarov, odlesňovanie, sucho a choroby. Ochrancovia nový krok austrálskej vlády prijali pozitívne, avšak kritizujú ju za to, že doposiaľ tieto vačkovce nedokázala ochrániť. „Koaly prešli za desať rokov od najmenej ohrozených cez zraniteľné až po ohrozené. Ich populácia klesá šokujúco rýchlo... Dnešné rozhodnutie je vítané, nezastaví však postupný posun koál k vyhynutiu, ak nebude sprevádzané silnejšími zákonmi a stimulmi pre vlastníkov pôdy na ochranu ich lesného domova,“ uviedol Stuart Blanch zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Austrália.

 

img

 

Podľa ochrancov prírody je ťažké poskytnúť presné údaje týkajúce sa populácie koál na východnom pobreží Austrálie. Vedecký výbor pre ohrozené druhy, ktorý je nezávislým vládnym poradným orgánom, však odhaduje, že počet koál klesol zo 185 000 v roku 2001 na 92 000 v roku 2021. Alexia Wellbelovová z organizácie na ochranu práv zvierat Humane Society International (HSI) uviedla, že ak nebudú prijaté žiadne opatrenia, koaly žijúce na východnom pobreží Austrálie môžu do roku 2050 vyhynúť.

 

Možno vás zaujme: Kalifornia podala žalobu na Teslu za rasové prejavy na pracovisku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona