Dnes začalo historicky prvé elektronické sčítanie obyvateľov. Čo všetko potrebuješ vedieť?

NETKY.SK • 15 Február 2021, 11:35 • 2 min
Dnes začalo historicky prvé elektronické sčítanie obyvateľov. Čo všetko potrebuješ vedieť?

BRATISLAVA - Sčítanie prinesie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, či o domácnostiach a bývaní.

slovakia

left justify in out

Na územii Slovenska  sa dnes začalo historicky prvé elektronické sčítanie obyvateľov domov a bytov. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) Alexander Ballek a generálna riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková. Tých dnes prijala prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu sa zapojila do sčítania a zadala svoje údaje do sčítacieho systému. 

 

Na Slovensku prvýkrát v histórii dôjde k zmene spôsobu sčítania a namiesto tradičného sčítania sa uskutoční integrované sčítanie, ktoré je z hľadiska použitých metód kombinovaným sčítaním. Integrované sčítanie je založené na kombinácii údajov z administratívnych zdrojov údajov a údajov získaných od obyvateľov.

 

obrazok

 

Sčítavanie obyvateľov je povinné, čo znamená, že sa ho musí zúčastniť každý. Za neplnoleté osoby je povinný vyplniť formulár rodič, prípadne zákonný zástupca dieťaťa. Vyplnenie formulára ľuďom nezaberie viac ako desať minút a možno ho vykonať z mobilu, tabletu či notebooku. Obyvatelia budú mať okrem webovej aplikácie na stránke www.scitanie.sk k dispozícii aj mobilnú aplikáciu SODB 2021 pre operačné systémy iOS a Android. Ľudia by do formulára mali uvádzať údaje platné k 1. januáru 2021. Ak sa teda niekto napríklad 20. januára oženil, mal by do sčítacieho formulára napriek tomu uviesť, že je slobodný.

 


Formulár štandardne obsahuje 14 otázok, pri deťoch či dôchodcoch sa ich počet môže v niektorých prípadoch líšiť. V prípade otázok sa obyvatelia môžu obrátiť na telefónne číslo 02/20 92 49 19. Na vyplnenie formulára má každý človek 45 minút. V prípade, že sa obyvateľ pri vypĺňaní formulára pomýli, môže sa v záverečnom zhrnutí ešte k jednotlivým odpovediam vrátiť a odpovede editovať. Pri odhlásení sa zo systému sa formulár do systému nezaeviduje. Ľudia, ktorí by si chceli vyplnenie formulára dopredu vyskúšať, budú môcť skúšobné vyplnenie formulára zmazať odhlásením.

 

obrazok

Sčítaniu obyvateľov domov a bytov predchádzalo sčítanie domov a bytov. To začalo 1. júna 2020 a oficiálne bolo ukončené dnes. Na sčítaní pracovalo 4 940 poverených osôb a 815 manažérov. Celkovo bolo na Slovensku napočítaných 1 020 340 bytových domov, 1 095 159 rodinných domov a 94 927 iných obydlí, ako napríklad hausbóty či chaty.
 

Výsledky zo sčítania obyvateľov, domov a bytov, ktoré sa uskutoční v roku 2021 budú pre všetky sféry života, verejný a súkromný sektor, odbornú i laickú verejnosť dôležitým zdrojom informácií.  Jedinečné a dôležité informácie o obyvateľoch, ich domácnostiach a bývaní budú dostupné za celú populáciu SR.

 

 

 

Údaje sčítania slúžia ako podklad a východisko pre správne pochopenie fungovania spoločnosti, pre prognózovanie jej ďalšieho vývoja, pre zaujatie kvalifikovaných stanovísk k spoločenským a ekonomickým otázkam. Ich význam zdôrazňuje aj fakt, že mnohé zo zisťovaných údajov v sčítaní obyvateľov, domov a bytov sú jedinečné a nie je možné ich v rovnakom rozsahu získať. Navyše sú často jedinými štatistickými dátami na lokálnej úrovni. V konečnom dôsledku výsledky sčítania ovplyvňujú každého z nás.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies