Premiér Islandu rezignoval pre kauzu Panama Papers, žiada rozpustiť parlament a nové voľby

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 18:11 • 2 min
Premiér Islandu rezignoval pre kauzu Panama Papers, žiada rozpustiť parlament a nové voľby

REYKJAVÍK - V reakcii na kauzu známu ako Panama Papers (Panamské dokumenty) rezignoval dnes premiér Islandu Sigmundur David Gunnlaugsson. Informuje o tom stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Gunnlaugsson dnes požiadal prezidenta krajiny o rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb po výzvach opozície na hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. 

 

Prezident po stretnutí s premiérom podľa vlastných slov dospel k záveru, že skôr, než rozhodne o rozpustení vlády, požiadal všetky hlavné strany o stretnutie. Obyvatelia Islandu žiadali v pondelok večer na mohutnej demonštrácii pred budovou parlamentu demisiu predsedu vlády Gunnlaugssona, ktorého meno sa ocitlo v uniknutých tzv. panamských dokumentoch o zahraničných skrytých účtoch.


Opozícia v pondelok v reakcii na prevalenie sa zmienenej aféry a protest obyvateľstva podala návrh na hlasovanie o vyslovení dôvery vláde.


Gunnlaugsson je podozrivý z vlastníctva spoločnosti so sídlom na Panenských ostrovoch. Spoločnosť Wintris je napísaná na Gunnlaugssonovu manželku - bohatú dedičku. V tzv. panamských dokumentoch sú aj mená dvoch členov Gunnlaugssonovej vlády - ministrov vnútra a financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies