Islandský premiér očakáva, že parlament oficiálne stiahne prihlášku do EÚ

NETKY.SK • 6 Január 2015, 15:06 • 2 min
Islandský premiér očakáva, že parlament oficiálne stiahne prihlášku do EÚ

BRUSEL - Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson oznámil, že očakáva, že parlament ostrovného štátu čoskoro prijme uznesenie o oficiálnom stiahnutí žiadosti o členstvo v Európskej únii. Slová premiéra, ktorý sa vyjadril pre rozhlasovú stanicu Bylgjan, prebrali dnes viaceré európske médiá.

slovakia

left justify in out

Island požiadal o členstvo v EÚ v roku 2009 po hlasovaní v parlamente, keď poslanci rozhodli o otvorení procesu prístupových rokovaní s Bruselom. Vtedajšie rozhodnutie islandských zákonodarcov bolo podmienené aj dozvukmi hospodárskej krízy, ktorá zasiahla krajinu v roku 2008.
      

Prístupové rokovania medzi Islandom a EÚ však boli pozastavené po všeobecných voľbách v apríli 2013. Rozhodla o tom nová vládna koalícia na žiadosť euroskeptickej Pokrokovej strany a Strany nezávislosti.
      

Odvtedy nebol zaznamenaný nijaký pokrok v prístupovom procese, aj keď Island bol zo strany Bruselu aj naďalej považovaný za kandidáta na členstvo v EÚ, pretože oficiálne svoju žiadosť nestiahol.
      

Vláda v Reykjavíku v minulom roku požiadala parlament, aby rozhodol v prospech stiahnutia prihlášky na členstvo v EÚ. Opozičné strany proti tomu protestovali. Opozícia žiada, aby sa otázka členstva v EÚ riešila prostredníctvom referenda.
      

V tomto roku, ako uviedol islanský premiér, bude politická a ekonomická situácia v krajine priaznivá na definitívne odmietnutie európske integračnej myšlienky. Právomoc stiahnuť prihlášku na členstvo v EÚ nemá vláda, ale zákonodarný zbor.
      

Island v rámci integračného procesu otvoril štyri prístupové kapitoly a dve zavrel. Legislatíva krajiny je kompatibilná so zákonmi EÚ. Island je členom Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS) a patrí aj do schengenského priestoru.
      

Veľmi úzke vzťahy sú medzi Islandom a EÚ aj v ekonomickej oblasti, keď 78 percent islandského vývozu smeruje do EÚ a 52 percent dovozu je z krajín únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies