Island čakajú po voľbách zložité rokovania o vytvorení vlády

NETKY.SK • 30 Október 2016, 14:19 • 2 min
Island čakajú po voľbách zložité rokovania o vytvorení vlády

REYKJAVÍK - Patová situácia nastala po sobotňajších parlamentných voľbách na Islande.

slovakia

left justify in out

Vláda pravicových liberálov a konzervatívcov stratila väčšinu, no ani štvorkoalícia, ktorú chcela vytvoriť Strana pirátov s Ľavicovými zelenými, Sociálnodemokratickou alianciou a stranou Žiarivá budúcnosť, nezískala potrebných 32 kresiel v 63-člennom islandskom parlamente. Vyplýva to z konečných výsledkov, o ktorých informovala agentúra DPA.

 

Víťazom volieb sa stala konzervatívna Strana nezávislosti, ktorá získala 29 percent hlasov a 21 kresiel, o dve viac, ako mala doteraz. Jej doterajší koaličný partner, liberálna Pokroková strana, prišla až o 11 kresiel a zisk 11,5 percenta hlasov znamená, že v parlamente bude mať len osem poslancov. Doterajšej koalícii tak k väčšine chýbajú tri mandáty.

 

Spomínaná potenciálna štvorkoalícia zaostala za potrebnou väčšinou o päť hlasov. Ľavicovo orientovaná Strana pirátov získala 14,5 percenta hlasov a desať mandátov, Ľavicoví zelení 15,9 percenta hlasov a desať kresiel, Sociálnodemokratická aliancia 5,7 percenta hlsov a tri kreslá a Žiarivá budúcnosť 7,2 percenta hlasov a štyri kreslá.

 

Strane Obnova, ktorú začiatkom tohto roka založili nespokojní členovia Strany nezávislosti, dalo hlas 10,5 percenta voličov, čo jej stačilo na sedem kresiel.

 

Päť strán zostalo pred bránami parlamentu, keďže nezískali najmenej päť percent hlasov.

Volebné právo mohlo využiť okolo 246.500 Islanďanov. Volebná účasť bola 79,2 percenta, čo predstavuje historické minimum. Na voľbách v roku 2013 sa zúčastnilo 81,4 percenta voličov.

 

Parlamentné voľby sa konali v čase všeobecnej nespokojnosti verejnosti s tradičnými politickými elitami Islandu. Vyhlásené boli po tom, čo premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson v apríli odstúpil, lebo občania masovo protestovali proti jeho vlastneniu podielov v spoločnostiach v daňových rajoch. Táto skutočnosť bola odhalená vďaka úniku tzv. panamských dokumentov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies