Islamský štát sa mohol v Palmýre zmocniť zbraní protivzdušnej obrany

NETKY.SK • 15 December 2016, 08:33 • 2 min
Islamský štát sa mohol v Palmýre zmocniť zbraní protivzdušnej obrany

WASHINGTON - Militanti Islamského štátu (IS) sa pri opätovnom vpáde do sýrskeho mesta Palmýra zmocnili zbraní a iného vojenského vybavenia, ktorého súčasťou môžu byť aj systémy protivzdušnej obrany. Vyhlásil to v stredu americký generálporučík Stephen Townsend, ktorý velí koaličným silám bojujúcim proti IS.

slovakia

left justify in out

Podľa Townsenda je ovládnutie Palmýry džihádistami dôsledkom nepozornosti ruských síl a sýrskej vlády, ktoré sa teraz pravdepodobne pokúsia získať toto mesto späť. Ak by sa to však nestalo, koalícia na čele s USA by tam začala podnikať smrtiace útoky proti IS, a to najmä vtedy, keby zistila, že militanti odsúvajú zbrane na iné miesta, varoval americký veliteľ.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadril v pondelok 12. decembra domnienku, že opätovné dobytie Palmýry džihádistami mohla zinscenovať koalícia na čele s USA, aby "poskytla oddych" teroristom v obliehanom východnom Aleppe. K prekvapujúcemu návratu IS do Palmýry sa medzitým vyjadril aj sýrsky prezident Bašár Asad, ktorý tvrdí, že väčšina útočiacich džihádistov prišla "buď s priamou podporou Američanov, alebo - v lepšom prípade - s ich vedomím".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies