Zelenskyj vystúpil na Globsecu v Bratislave. Predložil nové požiadavky Ukrajiny

NETKY.SK • 2 Jún 2022, 14:19 • 2 min
Zelenskyj vystúpil na Globsecu v Bratislave. Predložil nové požiadavky Ukrajiny

BRATISLAVA - Podujatie vo štvrtok otvorila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Účasť potvrdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič, rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer či generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave prostredníctvom videospojenia pripomenul dôležitosť jednotného postupu krajín Európy proti Rusku. Takisto apeloval na zvýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu a Európsku úniu vyzval na vypracovanie siedmeho balíka sankcií proti Rusku, informuje TASR.

 

img

 

Ruská invázia na Ukrajinu má podľa Zelenského vplyv aj na rôzne oblasti hospodárstva, potravinovej bezpečnosti, životného prostredia či migrácie. „Akékoľvek rozdelenie v Európe je príležitosťou pre Rusko pokračovať vo svojej bojovej politike,“ varoval.

 

Prečítajte si tiež: Do vojny na Ukrajine môže vstúpiť tretia krajina, varuje Lavrov

 

Zelenskyj poďakoval všetkým krajinám, ktoré Ukrajine posielajú zbrane, peniaze alebo pomáhajú inými opatreniami. „Dodávky zbraní je potrebné zvýšiť, pretože práve na bojisku na Ukrajine sa rozhoduje, či sloboda v Európe zostane zachovaná pre všetkých,“ povedal.

 

img

 

Hlavným zmyslom sankcií EÚ podľa neho nie je len spôsobiť škody Rusku, ale priviesť Európu k nezávislosti od Ruska, najmä v oblasti energetiky. Pripomenul, že EÚ sa nedávno dohodla na šiestom balíku sankcií proti Rusku, ktorý zahŕňa aj obmedzenie dovozu ruskej ropy.

 

Jednotu Ukrajiny podľa neho posilní poskytnutie štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie a neskôr aj plnohodnotné členstvo v spolku.

 

Zelenskyj pripomenul ruskú blokádu ukrajinských prístavov, ktorá môže podľa neho viesť k nedostatku a nárastu cien základných potravín v mnohých krajinách. „Ak tomu nezabránime, nastane politický chaos v Afrike, Ázii a migračná kríza v Európe,“ upozornil a poukázal tiež na riziko protestov v európskych krajinách.

 

img

 

Rusko podľa neho neuznáva spoločné záujmy iných krajín a sústreďuje sa len sa svoje záujmy, ktoré sú v skutočnosti záujmami niekoľkých jednotlivcov. „Rusko sa usiluje podrobiť si ostatných a prinútiť ich k poslušnosti, zničiť identitu iných ľudí,“ povedal a dodal, že Rusko to v súčasnosti uskutočňuje na Ukrajine.

 

Bezpečnostná konferencia Globsec 2022 Bratislava Forum sa koná v dňoch 2. až 4. júna. Účastníci majú okrem iného hovoriť o zmobilizovaní podpory pre Ukrajinu.

 

Možno vás zaujme: Turecko ohlásilo ofenzívu na severe Sýrie. USA varujú Erdogana, aby to nerobil

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies