Islamský štát bil a týral zajaté kurdské deti

NETKY.SK • 4 November 2014, 12:00 • 2 min
Islamský štát bil a týral zajaté kurdské deti

BEJRÚT - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že príslušníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) mučili a zneužívali kurdské deti zajaté začiatkom leta na severe Sýrie neďaleko kurdského mesta Kobané.

slovakia

left justify in out

HRW dospela k tomuto záveru na základe rozhovoru s viacerými deťmi, ktoré boli medzi viac ako 150 chlapcami z Kobané unesenými koncom mája, keď sa vracali z školských skúšok v meste Aleppo. Asi 50 z nich sa podarilo zo zajatia ujsť, zvyšných islamisti prepúšťali v menších skupinách - poslednú 29. októbra.

 

Štyri z detí podľa HRW vypovedali, že od extrémistov často dostávali bitku hadicou alebo elektrickými káblami. Okrem toho chlapcov nútili pozerať videozáznamy s útokmi IS a brutálnym vraždením civilistov.

 

Podľa detí islamisti najviac bili tých chlapcov, ktorých rodinní príslušníci boli v kurdských Oddieloch ľudovej sebaobrany (YPG). Vyhrážali sa tiež, že po obsadení Kobané týchto ich príbuzných "nájdu a podrežú". Príslušníkov YPG označovali za "neveriacich".

 

Štyria chlapci, ktorí vypovedali pre HRW, uviedli, že islamisti zajaté deti rozdelili do ôsmich skupín, pričom každej pridelili na spanie jednu triedu. Každý chlapec dostal tri deky - dve ako lôžko, jednu na prikrytie. Umývať sa mohli raz za dva týždne. Jedlo dostávali dvakrát denne. Nesmeli sa hrať a vychádzať mimo budovu po tom, ako sa niektorým z nich počas hrania podarilo ujsť. Únoscovia im sporadicky umožňovali návštevy rodičov alebo telefonáty. Spočiatku im zakazovali hovoriť po kurdsky. Všetci sa museli päťkrát denne modliť a rešpektovať všetky náboženské nariadenia. 

 

Učiteľmi a dozorcami v škole boli Arabi zo Sýrie a muži z Jordánska, Líbye, Tuniska a Saudskej Arábie. Podľa výpovedí chlapcov sýrski Arabi boli najkrutejší.

 

Turecké médiá dnes spresnili, že vypočúvanie štvorice detí aktivistami HRW sa uskutočnilo v Turecku, kam ich previezli kvôli bojom v Kobané. Pred odchodom dostali 150 sýrskych libier (v prepočte asi jeden dolár) a DVD s náboženskou tematikou.

 

IS podľa tureckých médií zadržal 250 kurdských tínedžerov vo veku 14-16 rokov 29. mája, keď sa vracali zo skúšok na strednej škole v Aleppe. Medzi zadržanými bolo aj asi 100 dievčat, ktoré islamisti po niekoľkých hodinách prepustili. 

 

Skupinu 153 chlapcov potom zadržiavali v škole v meste Manbidž vzdialenom od Kobané asi 55 kilometrov. Asi 50 z nich sa po čase podarilo ujsť alebo boli zrejme prepustení po dohode s YPG výmenou za zajatých príslušníkov IS. Skupinu - pozostávajúcu z asi 75 chlapcov - islamisti prepustili koncom septembra, pričom nie je známy dôvod tohto ich rozhodnutia. Posledných 25 detí prepustil IS až 29. októbra.  

 

Okrem detí zajatých v máji IS, vtedy ešte Islamský štát v Iraku a Levante (ISIS), zadržal aj ďalšie deti a dospelých - mužov i ženy z dediny blízko Kobané - a zrejme ich chce využiť ako tromf pri vyjednávaní o prepustení bojovníkov IS zajatých YPG.

 

Bratie rukojemníkov je podľa medzinárodného humanitárneho práva vojnovým zločinom. Je ním aj mučenie, spôsobenie telesnej alebo duševnej bolesti alebo utrpenia s cieľom získať informácie alebo priznania, potrestať, zastrašovať alebo vyvíjať nátlak.

 

Osobitný poradca HRW pre záležitosti detí Fred Abrahams zdôraznil, že dôkazy o zneužívaní detí príslušníkmi IS "podčiarkujú, prečo nikto nepodporuje zločinné konanie" islamistov. Dodal, že sýrske deti trpia od začiatku ozbrojeného konfliktu v krajine, keďže spočiatku podľa neho boli vystavené násilnostiam zo strany príslušníkov ozbrojených zložiek verných vláde prezidenta Bašára Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies