Islamskí radikáli uniesli v Alžírsku desiatky cudzincov

NETKY.SK • 17 Január 2013, 07:39 • 2 min
Islamskí radikáli uniesli v Alžírsku desiatky cudzincov

Islamskí radikáli uniesli v Alžírsku desiatky cudzincov - Svet Pri útoku na ropné pole na juhovýchode krajiny prišli o život dvaja ľudia a šesť ďalších osôb utrpelo zranenia. Militanti spojení s al-Káidou, ktorí dnes zaútočili na plynové pole v alžírskom

slovakia

left justify in out

img

Pri útoku na ropné pole na juhovýchode krajiny prišli o život dvaja ľudia a šesť ďalších osôb utrpelo zranenia.

Militanti spojení s al-Káidou, ktorí dnes zaútočili na plynové pole v alžírskom púštnom meste Ajn Amenás a v zariadení na ťažbu zemného plynu tam zadržiavajú desiatky zahraničných rukojemníkov, vyzvali na ukončenie francúzskych vojenských operácií proti islamistom v severnom Mali výmenou za bezpečnosť rukojemníkov. Oznámila to agentúra Reuters.

Militanti vo vyhlásení zaslanom mauritánskej tlačovej agentúre ANI uviedli, že po obsadení komplexu na ťažbu zemného plynu neďaleko hraníc s Líbyou zajali 41 zahraničných rukojemníkov z deviatich či desiatich krajín, medzi ktorými je sedem Američanov. Operáciou tak chceli potrestať Alžírsko za to, že umožnilo francúzskych vojenským lietadlám využívať alžírsky vzdušný priestor na útoky na islamistických povstalcov v severnom Mali.

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes uviedol, že je v spojení s alžírskou vládou. "Som v stálom kontakte s alžírskymi orgánmi, ktorí si plnia a budú plniť svoju povinnosť. Sme tiež v kontakte s hlavami štátov, ktorých sa to týka," dodal.

Podľa jeho slov alžírski militanti zadržiavajú v energetickom zariadení rad rukojemníkov, o ktorých nemá podrobnosti a nevie ani, či sú tam nejakí francúzski občania.

Pri útoku boli zabití dvaja cudzinci, jeden z nich bol Brit a šiesti ľudia utrpeli zranenia - dvaja z nich sú cudzinci, dvaja policajti a dvaja pracovníci bezpečnostnej ochrany, informovala alžírska štátna agentúra APS.

Alžírske ozbrojené sily únoscov obkľúčili a vyjednávajú s nimi, aby prepustili rukojemníkov, citovala Associated Press alžírskeho predstaviteľa bezpečnosti v oblasti, podľa ktorého militanti prišli z Mali. Hovoril pod podmienkou anonymity, pretože nebol oprávnený hovoriť s médiami.

Alžírsky minister vnútra Dahú uld Kablíja však vylúčil možnosť akéhokoľvek vyjednávania s únoscami. "Alžírske orgány nebudú reagovať na požiadavky teroristov a nebudú s nimi vyjednávať," citovala ho APS.

V zariadení na ťažbu plynu pracujú stovky Alžírčanov, ktorých pri útoku zajali, ale APS oznámila, že ich postupne v malých skupinkách poprepúšťali na slobodu nezranených.

Hoci sú počet a totožnosť rukojemníkov stále nejasné, Írsko už oznámilo, že je medzi nimi jeho 36-ročný ženatý občan. Aj Japonsko a Británia potvrdili, že sú tam ich občania. A jedna Nórka, ktorú citovala agentúra Associated Press, uviedla, že jej telefonoval manžel a povedal jej, že sa stal rukojemníkom.

K akcii sa predtým prihlásila ozbrojená skupina vedená známym vodcom islamistických fundamentalistov Muchtárom Belmuchtárom. Ten roky viedol bojovníkov al-Káidy v oblasti Sahary a vlani si po roztržke s inými miestnymi vodcami založil vlastnú skupinu. 

Ajn Amenás leží približne 100 kilometrov od alžírsko-líbyjských hraníc a zhruba 1300 kilometrov juhovýchodne od metropoly Alžír. Tamojšie pole na ťažbu zemného plynu spoločne prevádzkujú britská energetická spoločnosť BP, nórska firma Statoil a alžírsky štátny podnik Sonatrach. Pôsobí na ňom aj japonská spoločnosť JGC.

USA a Nórsko potvrdili, že medzi rukojemníkmi sú ich občania 

Spojené štáty a Nórsko dnes potvrdili, že medzi rukojemníkmi, ktorých zadržiavajú islamskí militanti v zariadení na ťažbu zemného plynu na juhu Alžírska, sú ich občania.

Nórsky premiér Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii povedal, že zadržiavaných je 13 Nórov, zamestnancov nórskeho energetického podniku Statoil, ktorý zariadenie v Alžírsku čiastočne prevádzkuje.

"Požiadali sme alžírske orgány, aby zachránili predovšetkým životy a zdravie rukojemníkov," doplnil ho nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Americký minister obrany Leon Panetta povedal, že USA "prijmú všetky potrebné opatrenia" pri riešení "teroristického útoku" v Alžírsku, pri ktorom boli zajatí Američania a ďalší cudzinci. 

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová povedala, že ministerka Hillary Clintonová hovorila o incidente telefonicky s alžírskym premiérom. 

"Okrem potvrdenia, že sú medzi rukojemníkmi Američania, vás požiadam o rešpektovanie nášho rozhodnutia neposkytnúť vám žiadne ďalšie podrobnosti, pretože sa pokúšame zaistiť bezpečnosť týchto ľudí," informovala na tlačovom brífingu.

Clintonová podľa hovorkyne hovorila dnes s alžírskym premiérom Abdalmálikom Salálom a s americkým veľvyslancom v Alžírsku. Americkí predstavitelia sú tiež v styku s bezpečnostnou kanceláriou spoločnosti British Petroleum, ktorá prevádzkuje uvedené plynové pole spoločne s nórskym Statoilom a alžírskou štátnou spoločnosťou Sonatrach.

Spoločnosť BP vo vyhlásení uviedla, že alžírske plynové pole Ajn Amenás zastavilo po útoku islamistov prevádzku. Pole podľa agentúry Reuters produkovalo asi deväť miliárd kubických metrov plynu ročne, čo je vyše jednej desatiny celkovej alžírskej produkcie plynu. BP má v energetickom zariadení Ajn Amenás 46-percentný podiel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies