Islamisti v Gaze na protest proti karikatúram proroka pálili francúzske vlajky

NETKY.SK • 20 Január 2015, 10:21 • 2 min
Islamisti v Gaze na protest proti karikatúram proroka pálili francúzske vlajky

GAZA - Desiatky islamských fundamentalistov demonštrovali dnes pred francúzskym kultúrnym strediskom v Gaze, aby tak vyjadrili svoj nesúhlas s karikatúrou proroka Mohameda uverejnenou na obálke najnovšieho čísla francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo.

slovakia

left justify in out

Protestujúci podľa agentúry AP pálili francúzske vlajky a niesli transparenty s nápismi odsudzujúcimi uverejnenie karikatúry. Jeden z demonštrantov držal v rukách nápis chváliaci extrémistov, ktorí začiatkom mesiaca zavraždili v Paríži 17 ľudí. V priestoroch francúzskeho kultúrneho strediska sa v čase konania protestu nikto nenachádzal.
      

Dnešnej demonštrácie sa zúčastnili najmä prívrženci salafizmu, nie stúpenci militantného hnutia Hamas, ktoré ovláda Gazu. Salafizmus je vetvou islamu, ktorý vyzýva na vzkriesenie dávnej moslimskej slávy obnovením islamského impéria od Blízkeho východu cez severnú Afriku až do Európy.
      

Salafisti presadzujú extrémne konzervatívny výklad islamského práva šaría, ktorý napríklad zakazuje  alkohol, hazard, hudbu, koncerty, pornografiu, prostitúciu či drogy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies