Islamisti podnikli ďalší sústredený útok na Kobané

NETKY.SK • 19 Október 2014, 13:03 • 2 min
Islamisti podnikli ďalší sústredený útok na Kobané

ISTANBUL - Ozbrojenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) aj v noci nadnes podnikali sústredené útoky na prevažne kurdské mesto Kobané na severe Sýrie.

slovakia

left justify in out

Okrem mínometnej paľby pri útokoch využívali aj v autách nastražené výbušniny, ktorých aktivovaním sa snažili uľahčiť si prieniky do mesta. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).
      

Jednotky IS podnikli v sobotu 44 mínometných útokov na Kobané, pričom niekoľko granátov dopadlo aj na územie susedného Turecka. Dnes sa paľba obnovila, dodalo SOHR.
      

Novinár Abdal Rahmán Guk, ktorý sa nachádza v obliehanom meste, informoval, že nočné boje boli najintenzívnejšie za posledné dni, "možno aj za celý týždeň". Islamisti podľa neho útočili z troch strán. Spresnil, že boje neustali ani ráno. Po obhliadke mesta dodal, že v uliciach videl mnoho zničených budov, zhorených áut a nevybuchnutých mínometných granátov.
      

Pretrvávajúce boje v meste potvrdila aj nemenovaná príslušníčka ženskej jednotky Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG). SOHR spresnilo, že islamisti podnikli v sobotu pomocou v aute nastražených náloží dva útoky na kurdské pozície. Nemenovaná kurdská bojovníčka potvrdila, že k nim došlo, ale súčasne dodala, že YPG sa vo viacerých prípadoch podarilo nájsť a odpáliť nálože ešte pred tým, ako mohli zasiahnuť svoj určený cieľ.
      

Podľa SOHR si boje o mesto za posledných 48 hodín vyžiadali životy najmenej 70 džihádistov, ktorých telá údajne previezli do nemocnice v blízkosti Kobané. Agentúre Reuters sa však túto bilanciu nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.
      

SOHR súčasne informovalo, že sýrski arabskí ozbrojenci z Revolučných brigád z provincie Rakka, ktorí v Kobané bojujú po boku kurdských polovojenských oddielov, popravili dvoch zajatcov z radov príslušníkov Islamského štátu. "Jedným z nich bolo asi 15-ročné dieťa. Strelili im do hlavy," uviedlo SOHR.
      

Rovnaké metódy využíva aj IS, ktorého bojovníci počas postupu Irakom a Sýriou popravili stovky príslušníkov ozbrojených síl oboch krajín, ako aj povstalcov a civilistov. Tisíce ľudí v obave o svoje životy opustili svoje domovy pred postupujúcimi jednotkami IS. Susedné Turecko tak prichýlilo 1,5 milióna sýrskych utečencov, z nich takmer 200.000 ušlo z kurdského mesta Kobané.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies