Islamisti napojení na zakázanú skupinu vo voľbách v Pakistane neuspeli

NETKY.SK • 27 Júl 2018, 07:51 • 2 min
Islamisti napojení na zakázanú skupinu vo voľbách v Pakistane neuspeli

ISLAMABAD - Kreslo v pakistanskom parlamente nezískal ani jeden z 265 kandidátov, ktorých postavila do stredajších volieb radikálna islamistická organizácia Laškare tajjaba (LeT). Zdá sa tak, že v hlasovaní prevážili voliči s umierneným postojom, uviedla vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Medzi neúspešnými uchádzačmi bol aj syn spoluzakladateľa LeT Háfiza Saída, známeho militanta, ktorého Spojené štáty zaradili do svojho zoznamu teroristov a za ktorého dolapenie je ponúkaná odmena 10 miliónov dolárov. Kandidáti viedli kampaň pod hlavičkou málo známej strany Alláhu akbar tehrík, pretože LeT je v Pakistane zakázaná, hoci ďalej operuje pod názvom Džamaat-ud-Dawa.

 

Ľudskoprávne organizácie a menšiny v Pakistane vyjadrovali pred voľbami obavy z nebývalého počtu radikálnych náboženských zoskupení, ktoré sa do nich zapojili. Okrem uvedenej strany išlo aj o ďalšie odnože zakázaných subjektov. Nenávistné skupiny namierené proti šiitským moslimom počas svojej kampane sľubovali, že zbavia krajinu tejto náboženskej menšiny.

 

Za víťaza parlamentných volieb sa vo štvrtok vyhlásil Imrán Chán, bývalý hviezdny športovec, ktorý v krikete získal svetový pohár. Svojim voličom sľúbil "nový" Pakistan. Jeho hlavným súperom bola strana bývalého premiéra Naváza Šarífa, ktorý je v súčasnosti vo väzbe.

 

Vo voľbách mohlo hlasovať vyše 105 miliónov oprávnených voličov, o ktorých priazeň sa uchádzalo viac ako 11.000 kandidátov na poslancov celoštátneho parlamentu a provinčných zhromaždení.

 

Organizácia LeT je spájaná s krvavými teroristickými útokmi v indickom Bombaji z roku 2008. Tie trvali takmer tri dni a zahynulo pri nich viac ako 170 ľudí vrátane deviatich ozbrojených atentátnikov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies