DSS Pezinok je v karanténe, 47 osôb bolo pozitívnych na COVID-19

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 06:16 • 2 min
DSS Pezinok je v karanténe, 47 osôb bolo pozitívnych na COVID-19

BRATISLAVA - Tím expertov z nemocníc z Bratislavy robil skríning pacientov z Domova sociálnych služieb v Pezinku, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), ktorý klinický tím inicioval.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Horšie prípady budú presúvať

Pacientom sa podľa Krajčího robilo EKG a meral sa im kyslík v krvi. "Na základe toho sa im bude nasadzovať liečba a tí, ktorí to budú potrebovať, budú transportovaní do nemocníc," povedal.

 

Karanténa objektu

Primátor mesta Pezinok Igor Hianik zvolal krízový štáb mesta a mesto je súčinné s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), ktorý je zriaďovateľom DSS Pezinok. "Objekt je v súčasnosti zabezpečený, takisto aj priľahlé verejné priestory, je tam kontrola. Zamedzili sme akémukoľvek kontaktu dnu alebo von, aby sme predišli ďalšiemu šíreniu," povedal Hianik. Poznamenal, že mesto bude žiadať o mobilné testovacie jednotky. Dôvodom je, že väčšina zamestnancov DSS Pezinok je obyvateľmi mesta.

 

img

 

Testovanie ďalších profesií 

Od dnešného rána (14. 4.) sa budú v Pezinku testovať mestskí policajti, zamestnanci zariadenia opatrovateľskej služby a zamestnanci nocľahárne či sociálneho oddelenia, hovorí Hianik. Uviedol tiež, že v zariadení opatrovateľskej služby, ktoré je v zriadení mesta, doteraz nebol potvrdený žiadny prípad ochorenia COVID-19.

 

img

 

Striedanie dvoch služieb 

Zamestnanci v DSS pracujú v dvoch zmenách, zatiaľ čo jedna pracuje, druhá oddychuje. "Pre službu, ktorá má oddychovať a má po službe, sú pripravené postele a izolačné priestory," poznamenala riaditeľka odboru sociálnych vecí BSK Marica Šiková. Medzi zamestnancami sú opatrovateľky, ošetrovatelia, sociálny pracovník, riaditeľka zariadenia, ľudia pracujúci v kuchyni a upratovačka, priblížila ďalej Šiková.

 

Mohlo sa to riešiť už skôr?

Krajčí uviedol, že aj on mal informácie o tom, že v zariadení mali klienti príznaky respiračných ochorení už pred dvoma týždňami. "Závisí od lekára, čo ďalej robí a ako pristupuje k týmto pacientom. Nepredpokladalo sa, že by to mohlo byť ochorenie COVID-19. Pacienti boli symptomaticky liečení," podotkol minister.

 

img

 

Podpora od Juraja Drobu

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba potvrdil, že situáciu preveruje. Nazdáva sa však, že riaditeľka DSS Pezinok "je kompetentná osoba na správnom mieste a konala tak, ako mala". V DSS Pezinok bolo v nedeľu na nový koronavírus pozitívne otestovaných 47 osôb. Zariadenie pre seniorov je od soboty (11. 4.) v karanténe po tom, ako sa u jedného z klientov potvrdilo ochorenie COVID-19.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona